Gå direkt till textinnehållet

SD-toppen Linus Bylund efter valet: Ser fram mot ”journalistrugby”

Efter Sverigedemokraternas rekordval har stabschefen Linus Bylund vägrat svara på frågor om partiets politik i flera intervjuer. I stället pratar han gärna om hur man tänker sig hantera medier och journalister framåt. Bland annat uppger Bylund att han ser fram mot att spela ”journalistrugby”, alltså knuffa journalister, i en intervju. Det här väcker nu starka reaktioner inom kåren.

Efter en dramatisk valnatt där alla röster fortfarande inte är fördelade har mediernas frågor till valets stora vinnare SD naturligtvis varit många om partiets politik. I en intervju som publiceras av SVT får Linus Bylund frågan vad han ser fram mot de närmaste dagarna. 

– Mycket jobb antagligen, och mycket av det vi kallar journalistrugby, svarar Linus Bylund då.

Vad innebär det, undrar reportern? 
– Ja, att man knuffar journalister, svarar Bylund.

Annons Annons

Hos Expressen finns en annan intervju som mynnar ut i att SD-toppen hellre pratar om isterband än svarar på frågorna. Bakgrunden är en tidigare intervju där Jimmie Åkesson svarat att han inte har ätit isterband till lunch, efter att reportrar undrat över en omtalad lunch han ska ha haft på Moderaternas kansli dagen efter valet.

– Vad är fokus för er just nu? Frågar Expressen-reportern.

– Jag tänkte försöka åka hem och äta isterband faktiskt, inget skämt, svarar Linus Bylund.

Efter mer prat om isterband försöker en annan reporter gripa in och skapa allvar i intervjusituationen, hon frågar: 

– Situationen här, kräver inte den ett visst allvar? Du pratar om att du är bakfull, du pratar om isterband? Ni är Sveriges andra största parti, lite seriöst, säger reportern. 

– Jag började med att vara väldigt tydlig med att jag inte kommer kommentera någonting, svarar Linus Bylund innan han lämnar. 

I ytterligare en intervju med Aftonbladet får stabschefen frågan om vad den största skillnaden i invandringspolitiken kommer bli under den närmaste mandatperioden.

Då väljer han att upplysa reportern om att nu är det SD som bestämmer när man talar med medier. 

– Nu har vi haft några månader där vi dansat efter er i medias pipa och varit på era debatter på era tidpunkter med era debattordningar och era uppställningar och era frågor. Nu kör vi tvärtom ett tag, nu är det vi som bestämmer när vi pratar med media om olika saker, säger Linus Bylund till Aftonbladet. 

Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori uppger för Journalisten att man kan välja att tolka Linus Bylunds uttalanden till deras reporter välvilligt. Samtidigt är det svårt att bortse från ”både hans och hans partis ansträngda relation till medier och journalistik”, menar Martin Schori.

Tror du det här är början på ett nytt sätt för SD att hantera medierna?

– Jag upplever att deras pressavdelning och ledning numera har en annan inställning till medierna än tidigare, som är mer proffsig och mindre känslostyrd. Men det återstår ju att se, hur de agerar nu när de får inflytande på riktigt, säger Martin Schori.

Martin Schori, Aftonbladet. 

På Twitter reagerar flera journalister mot Bylunds uttalanden. Bland annat skriver DN:s Annie Reuterskiöld att senaste dygnet ”har bjudit på journalistförakt från delar av SD”. 

I en text på Dagens ETC skriver Eigil Söderin att han själv råkat ut för tacklingar. 

”Linus Bylund har kallat den svenska journalistkåren för nationens fiender. Han har fysiskt tacklat bort reportrar (undertecknad) som ställer obekväma frågor till Jimmie Åkesson. Nu talar han om journalistrugby”, skriver han. 

I en opinionstext på Sydsvenskan menar Moa Berglöf att ingen borde förvånas över stabschefens ordval. 

Nu spekuleras vilka offer Ulf Kristersson och Ebba Busch (KD) kan behöva göra för att få SD:s stöd i en eventuell regeringsbildning. Minns då den tidigare SD-ledamoten Kent Ekeroths tweet från 2014, att medierna ska stoppas ”i sinom tid”. Eller Björn Söder (SD), nu aktuell som möjlig talman, som angående medieklimatet i Polen hösten 2016 sade: ”Man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet, och det kanske behövs även här i Sverige.” Nu flyttar Linus Bylund fram de positionerna. Ingen kan tro att det inte skulle hända", menar Berlöf.

Expressens David Baas har bevakat högerextrema och nationalistiska miljöer i många år. Hans många avslöjanden om rasister i Sverigedemokraterna är också välkända. 

Expressens David Baas har bevakat SD i många år och även skrivit en reportagebok om partiet.  
 
Till Journalisten säger David Baas att han inte är speciellt förvånad över Linus Bylunds uttalanden. 

– Det ligger i partiets DNA och är ingen oviktig del av deras ideologi att tala så här gällande journalistisk bevakning. Man skulle kunna se det här som att det är viktigt för dem att utmåla sig själva som att man står upp mot ett slags ”medieetablissemang” som man anser sig vara orättvist behandlade av. Det här passar även in i en populistisk diskussion där de ser sig som företrädare för ett utsatt folk, där motståndaren inte sällan är etablerade medier, säger David Baas.  

– Den här typen av strategi kan SD också använda sig av för att avfärda granskningar eller flytta fokus när det presenteras besvärande uppgifter, fortsätter han. 

En av sakerna som skiljer SD från andra partier, enligt David Baas, är deras vurm för alternativa mediekanaler där man kan nå ut utan att behöva svara på kritiska frågor. 

– De är skickliga i sociala medier. Både under eget namn och när man agerar under en slags täckmantel där det inte framgår att det är partiet som pushar ut ett budskap, säger David Baas.

Ser vi starten på ett nytt sätt för SD att hantera medierna? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Det här är en linje som partiet har haft ett tag och jag vet inte om man ska tolka in alltför mycket i det Linus Bylund säger, han har en historik av att uttala sig drastiskt. Hos ett parti som nu förhandlar om ett möjligt regeringssamarbete är det kanske inte så förvånande att man vill hålla saker hemligt eftersom man annars riskerar att sabba sin förhandlingstaktik. Men det här är inte heller en intern partiangelägenhet eftersom man förhandlar om just det här, då är det något som angår alla i hela landet. Men det värdet väger kanske lite lätt just nu för SD, säger David Baas. 

Journalisten har sökt Linus Bylund via SD:s presstjänst utan resultat.

Fler avsnitt
Fler videos