Gå direkt till textinnehållet

Vetenskapsradion ser över mejlrutiner efter dubbla fällningar

Vetenskapsradion ser över sina rutiner för att hålla koll på de mejl som hamnar i den allmänna redaktionsmejlen som en konsekvens av fällningen i Granskningsnämnden.

Två inslag från Vetenskapsradions nyheter fälldes nyligen för osaklighet, efter att det dröjt för lång tid innan rättelser gjordes av de felaktiga inslagen.

– Det känns så klart inte bra men vi accepterar Granskningsnämndens beslut och tar till oss av det och drar lärdomar framåt, säger Magnus Gylje, redaktionschef på Vetenskapsradion.

Han säger att det i det ena fallet handlar om rutiner för att ta hand om ett stort digitalt inflöde. Det mejl som uppmärksammade redaktionen på faktafelet blev inte läst eller besvarat.

– Det rör sig om hundratals mejl per dag. Av olika anledningar har vi missat just det här mejlet. Därför ser vi över det och försöker att komma på olika regler så att det går lättare att navigera i den stora massan, där det ligger väldigt många olika typer av mejl.

Enligt Magnus Gylje jobbar man på det nu.

– Det finns förväntade mejl, där vi väljer att prenumerera på ett antal tjänster, nyhetsbrev och så vidare. Då känner vi till avsändaren redan. De andra är de oväntade mejlen, vilka kan vara den här typen av mejl eller andra som vill komma i kontakt med oss av olika skäl. Det är mycket att hantera varje dag, och här har vi misslyckats och vi borde ha sett det. Det är mitt ansvar.

I den andra fällningen handlade det om faktauppgifter som borde ha kontrollerats, och även där kom rättelsen för sent.

– I efterhand kan vi konstatera att vi borde ha uppmärksammat det tidigare. Granskningsnämnden trycker på det, och då får jag ta till mig av det. Vi gör mycket journalistik. Den är kunskapstät, den är väldigt uppskattad. Men ibland kan det bli fel, det händer ju. Då vill jag att vi ska vara transparenta och att det ska rättas snabbt. Jag har ett otroligt högt förtroende för alla redaktionsmedlemmar. Men den här gången tog det lite för lång tid.

Fler avsnitt
Fler videos