Gå direkt till textinnehållet

SVT röjde identitet på hundägare som hotades av vräkning

SVT Nyheter Skåne fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att man visat bilder på sonen till en vräkningshotad hundägare som kunnat identifieras genom rapporteringen.

I juli förra året sände SVT Nyheter Skåne ett inslag om att boende i ett hyreshus i en namngiven stad kände sig rädda för två kamphundar som sprang lösa på en innergård. Mannen som äger hundarna hotades av vräkning på grund av att han vägrat koppla hundarna.

SVT visade ett videoklipp där det syntes hur två hundar sprang lösa på hyresfastighetens innergård. På en stillbild syntes en person med mörka kläder och hur två hundar sprang lösa på samma innergård. Personen som syntes på stillbilden är son till hundägaren, som anmälde inslaget till GRN.

Nämnden konstaterar att anmälaren kunde identifieras i inslaget genom att det framgick i vilken stad anmälaren bor och genom bilderna på hundarna och innergården samt delar av anmälarens hyresfastighet. Nämnden anser vidare att anmälarens son gick att identifiera på stillbilden.

Annons Annons

Huruvida det verkligen handlade om kamphundar kan GRN inte avgöra, men anser att benämningen utgjorde en del i beskrivningen av anmälaren som framställde honom som klandervärd. Detta, tillsammans med påståendet att anmälaren riskerade vräkning utgjorde uppgifter som var av intrångskaraktär, anser GRN som fäller inslaget för brott mot bestämmelsen och respekt för den enskildes privatliv.

Fler avsnitt
Fler videos