SVT röjde identitet på hundägare som hotades av vräkning

4 maj, 2018

GRN-beslut SVT Nyheter Skåne fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att man visat bilder på sonen till en vräkningshotad hundägare som kunnat identifieras genom rapporteringen.

I juli förra året sände SVT Nyheter Skåne ett inslag om att boende i ett hyreshus i en namngiven stad kände sig rädda för två kamphundar som sprang lösa på en innergård. Mannen som äger hundarna hotades av vräkning på grund av att han vägrat koppla hundarna.

SVT visade ett videoklipp där det syntes hur två hundar sprang lösa på hyresfastighetens innergård. På en stillbild syntes en person med mörka kläder och hur två hundar sprang lösa på samma innergård. Personen som syntes på stillbilden är son till hundägaren, som anmälde inslaget till GRN.

Nämnden konstaterar att anmälaren kunde identifieras i inslaget genom att det framgick i vilken stad anmälaren bor och genom bilderna på hundarna och innergården samt delar av anmälarens hyresfastighet. Nämnden anser vidare att anmälarens son gick att identifiera på stillbilden.

Huruvida det verkligen handlade om kamphundar kan GRN inte avgöra, men anser att benämningen utgjorde en del i beskrivningen av anmälaren som framställde honom som klandervärd. Detta, tillsammans med påståendet att anmälaren riskerade vräkning utgjorde uppgifter som var av intrångskaraktär, anser GRN som fäller inslaget för brott mot bestämmelsen och respekt för den enskildes privatliv.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies