Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för inslag om Al-Shabab

Ett inslag som sändes i både Aktuellt och Rapport påstod felaktigt att terrornätverket Al-Shabab får stöd av Eritrea. SVT fälls för att inslagen strider mot kravet på saklighet.

Inslagen som gick i både Aktuellt och Rapport den 30 oktober handlade om ett bombdåd i Somalia, genomfört av terrorgruppen Al-Shabab.

I slutet av inslagen pratade reportern om den korrupta somaliska staten som saknar kraft och resurser att besegra Al-Shabab. Terrornätverket får också stöd utifrån av bland annat Eritrea, och andra terrornätverk, fortsatte reportern.

Anmälaren anför att Eritrea i inslagen felaktigt anklagades för att stödja terrorgruppen Al-Shabab, i sitt yttrande medger också SVT att man gjort fel och att man sänt ett beriktigande i Rapport dagen efter.

Annons Annons

Enligt Granskningsnämndens praxis ska en rättelse i möjligaste mån sändas för samma publik som tog del av den felaktiga uppgiften, och det är inte givet att nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt har samma publik. Förtydligandet i Rapport kan därför inte tillmätas betydelse för saklighetsfelet i Aktuellt-inslaget.

Nämnden anser inte heller att informationen i förtydligandet tillräckligt klargjorde de felaktiga uppgifterna.

Mot den bakgrunden stred inslagen i Rapport och Aktuellt mot kravet på saklighet, skriver nämnden i sitt beslut.

Fler avsnitt
Fler videos