SVT-chef: ”Det är
ett ansträngt läge”

10 mars, 2016

Karoline Spångberg Norlander, nyhetschef SVT Öst, anser att det är ett ansträngt läge på Sveriges Televisions redaktion i Stockholm. Ledningen ligger nu i startgroparna för att starta ett projekt för att förenkla arbetet med de lokala sändningarna runt om i landet.

Lokalredaktionsupproret på SVT har nu spritt sig till Stockholm och Södertälje, som Journalisten berättade tidigare i dag.

I tisdags hölls ett möte mellan arbetsplatsombud i journalistklubben och ledningen. Från arbetsgivarens sida deltog bland andra Karoline Spångberg Norlander, nyhetschef SVT Öst.

– Det är ett allvarligt läge. Man ska inte må dåligt på sitt jobb och man måste ha rimliga förutsättningar att klara av sina arbetsuppgifter. Vi tar det här på stort allvar, säger Karoline Spångberg Norlander.

Har ni känt till missnöjet sedan tidigare eller kom det som en överraskning på mötet?
– Det var inte helt överraskande. Det var ett bra möte och det var viktig information vi fick. Vi gjorde den här större förändringen för ett år sedan men det är först nu som det går att se hur det har fallit ut. Det är alltid en ganska intensiv period när man har satt en ny organisation och i stora delar fungerar den väldigt bra, men vi ser också det här som påtalats. Det är några saker som vi förstår är problematiska. Men det är också så att när man gör förändringar måste man låta dem sätta sig, och det har vi gjort nu. Då är det rimligt att man nu ser över situationen.

Finns det någonting i kravlistan som ni vill titta närmare på?
– Det är flera olika saker som hänger ihop och vi försöker reda ut vad det ena och andra problemet beror på. Det går inte att peka på någon enskild del just nu.

– I grunden ligger det vi gjorde i och med omorganisationen fast. Det var en del av en större förändring som innebar att vi ville ha fler reportrar som också ska kunna fotografera ute på fältet, på fler platser, och att vi ska bli mer lokala och med tydligare lokala sändningsområden. Det är det som är grunden till hela den här förändringen. Men organisationen bygger på att hela kedjan fungerar, att det finns flyt, och att man kan ha ett planerat innehåll. Det är viktigt att stärka, säger Karoline Spångberg Norlander.

Hur går arbetet vidare?
– Vi jobbar jätteintensivt för att hitta lösningar och kommer att ha ett nytt möte på tisdag. Vi ligger i startgroparna med ett projekt som syftar till att förenkla arbetet med de lokala sändningarna. En projektledare är utsedd och har bildat en grupp som består av medarbetare från olika yrkesgrupper från redaktioner runt om i landet. Tanken är att den gruppen ska komma med förslag som ska förtydliga hur våra sändningar ska se ut och att göra dem enklare att producera.   

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies