Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna bildar förening för att hantera intäkter från plattformar

26 juni, 2023

Den nya förvaltningsorganisation SPCMO ska förhandla och inkassera licenspengar från plattformar för att sedan fördela ut till publicisterna.

Sveriges Tidskrifter är tillsammans med TU medgrundare till den kollektiva förvaltningsorganisationen Sveriges publicisters kollektiva förvaltningsorganisation ekonomisk förening (SPCMO), skriver de i ett pressmeddelande.

Framöver ska föreningen hantera den nya så kallade utgivarrätten, som presspublicister fick när den nya upphovsrättslagen trädde i kraft vid årsskiftet.

Sveriges Tidskrifter har tre styrelseplatser i organisationen: Thomas Peterssohn (Ny Teknik) som även är vice ordförande, Hannes Andersson (Everysport Group) och Cecilia Jansson (Aller Media).

Alla TU och Sveriges Tidskrifters medlemmar kommer ha möjlighet att ansöka om medlemsskap i den nya organisationen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies