Gå direkt till textinnehållet

Svensk insamling till vitrysk journalist som dömts 31 gånger

På sin födelsedag dömdes frilansjournalisten Larysa Shschyrakova till böter i en domstol i Belarus för att hon bedrivit olaglig journalistik. Tack vare en födelsedagsinsamling initierad i Sverige, kan hon betala böterna.

Förutsättningarna för att arbeta som oberoende journalist i diktaturen Belarus (Vitryssland) är mycket svåra, och särskilt komplicerat blir det för frilansjournalister. Det krävs statligt tillstånd för att arbeta som journalist, och de tillstånden är svårare att få för dem som saknar anställning. Den som arbetar utan tillstånd kan få dryga böter.

Frilansjournalisten Larysa Shschyrakova har dömts 30 gånger för att ha ägnat sig åt journalistik utan tillstånd. De senaste åren har situationen förbättrats något, och hon har undsluppit åtal under 1,5 år. Men sen kom coronakrisen.

Larysa Shschyrakova arbetar bland annat för den oberoende tv-kanalen Belsat som sänds från Polen mot Belarus. Kanalen har sänt helt andra – och korrekta – uppgifter om pandemin än de som har förmedlats av regeringen och i de regimtrogna kanalerna i Belarus. Plötsligt åtalades Larysa Shschyrakova igen, för olaglig journalistutövning. Rättegången sattes till den 13 april, samma dag som Larysa Shschyrakova fyllde 47 år.

Annons Annons

När Åsa Ohlsson, tidigare ordförande i Frilans Syd, fick höra talas om åtalet fick hon en idé.

– Jag kom på att vi kunde starta en födelsedagsinsamling till Larysa. Böterna brukar hamna på ungefär 4 000 svenska kronor, det motsvarar en månadslön i Belarus. Jag hade hoppats att vi skulle kunna få ihop något motsvarande, säger Åsa Ohlsson.

Insamlingen gick över förväntan. 84 personer bidrog med pengar på sammanlagt 8 616 kronor som nu ska överföras till Larysa Shschyrakovas konto.

Frilans Syd har under två år, fram till den 31 mars i år, haft ett utbyte med journalister i Belarus. Larysa Shschyrakova har varit i Sverige flera gånger, senast i oktober 2019 då hon besökte Malmö. Åsa Ohlsson har som projektledare för utbytet besökt Belarus vid flera tillfällen tillsammans med flera frilansjournalister i Frilans Syd och träffade Larysa Shschyrakova senast i mars.

– Hon bestämde sig för att fira sin födelsedag i rättssalen och bjöd in vänner och kollegor att närvara. Hon köpte en ny klänning och fick blommor.

På Facebook tackar Larysa Shschyrakova de svenska kollegorna för solidariteten, stödet och vänligheten:

”Allt ger mig styrka att fortsätta i yrket. Särskilt tack till Åsa Ohlsson för en god idé. Länge leve pressfriheten!” skriver Larysa Shschyrakova.

Och rättegången då? Jo, den tog 90 minuter, Larysa Shschyrakova dömdes och fick 350 euro, cirka 3 500 kronor, i böter. Men tack vare den svenska insamlingen har hon inga svårigheter att betala.

– Det är en mycket svår situation för våra kollegor i Belarus. Detta var ett sätt att göra något konkret för att hjälpa våra kollegor. Nu gäller det hitta fler vägar för att stötta, kanske genom andra liknande kampanjer, säger Åsa Ohlsson.

Fler avsnitt
Fler videos