Stort upprop mot återvinningsjournalistik

25 januari, 2017

"Fulavtal" 270 personer har skrivit under ett upprop mot ”återvinningsjournalistik” i tidskriftsbranschen.

I ett debattinlägg på SVT Opinion kräver nu 270 journalister, fotografer och matkreatörer ett stopp för återvinningsjournalistiken.

I debattartikeln pekas förlagen Bonnier Tidskrifter, Egmont Publishing och Aller Media ut som upphovspersoner till återvinningsjournalistiken. De tre har tillsammans 60 procent av tidskriftsmarknaden och ”gjorde vid sina senast redovisade bokslut vinster för sammanlagt 500 miljoner kronor”.

”För att kunna ägna sig åt återvinningsjournalistik behöver de tre förlagen få tillgång till extra billigt material. Därför vill de nu skriva avtal med sina frilansande medarbetare där journalisten, fotografen och illustratören avsäger sig den lagstadgade upphovsrätten”, skriver debattörerna.

En fara med detta är att texter och bilder kan bearbetas om efter förlagens godtycke och hamna i publikationer och sammanhang där varken frilansen eller intervjupersonen vill figurera, menar debattartikelsförfattarna.

Men det allvarligaste är att ”trovärdigheten för journalistiken – och för de medverkande yrkesmänniskorna – riskerar att urholkas när samma material dyker upp på flera ställen, när material får göras om för att passa ’rätt’ målgrupp, när gränsen mellan publicistiska och kommersiella publikationer suddas ut.”

"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies