Gå direkt till textinnehållet

Stort sparpaket på Östran

Personalen på Östran/Nyheterna fick på förmiddagen information om ett stort sparpaket. Cirka 15-20 tjänster på redaktionen är hotade när tidningen lägger ner sina lokalredaktioner, och börjar köpa in material från Barometern. Företaget ska spara 10-12 miljoner kronor. UPPDATERAD

Östrans sportmaterial, foto samt material från lokalredaktionerna kommer att börja köpas in av Barometern/OT. Dessutom ska viss redigering göras av Barometern.

Sparpaketet som presenterades på förmiddagen omfattar 10-12 miljoner kronor och cirka 15-20 av redaktionens 38 tjänster är hotade. Alla lokalredaktioner läggs ned, och sporten, foto och redigeringen kommer att drabbas hårt.

– Det kom som en chock för många. Vi vet ju att ekonomin har varit dålig men jag tror inte att någon räknade med att sparpaketet skulle bli så här stort, särskilt inte med tanke på att vi hade två sparpaket förra året, säger Anders Jönsson, ordförande i journalistklubben på Östran.

Samarbetet med Barometern kan innebära att några tjänster flyttas över från Östran till Barometern.Tre av Östrans lokalredaktör erbjuds anställning på Barometern.

”Det är självklart mycket tråkigt att vara tvungen att säga upp duktiga medarbetare. Hela dagstidningsbranschen står inför stora utmaningar som beror på såväl konjunkturen som strukturella förändringar. Med de åtgärder som nu genomförs tryggar vi utgivningen av Östran/Nyheterna”, säger Gunilla Persson, chefredaktör för Östran/Nyheterna till tidningen.

Journalisten berättade tidigare i år om det kritiska läget på Östran.

 

Fler avsnitt
Fler videos