Anders Forsström, ledamot och Ulrika Hyllert, ordförande i förbundsstyrelsen. FOTO: Tor Johnsson

Storbråk i Journalistförbundets styrelse

10 september, 2021

DEBATT Med mindre än en månad till Journalistförbundets kongress anklagar förbundsstyrelseledamoten Anders Forsström förbundsledningen för bristande interndemokrati, och för att tysta kritiska röster i styrelsen. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver i en replik att hon inte känner igen sig i bilden.

Förbundsstyrelseledamoten Anders Forsström riktar i en debattartikel i Journalisten hård kritik mot förbundsledningen, som han menar brister i interndemokratin. Forsström, som också är ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter och sitter i förbundsstyrelsens verkställande utskott, hävdar att styrelseledamöter pressas av förbundsledningen att inte reservera sig mot styrelsebeslut, och att ställa sig bakom åsikter de inte delar.

”Omröstningar och reservationer orsakar tumult och ifrågasättande. Om du för ut din åsikt utanför styrelsen får du vara beredd på kraftiga reaktioner från ledningen. Så här kan vi inte ha det. Även om förbundsstyrelsen oftast är överens behöver vi mindre förbundspiska och mer åsiktsbrytning. Åsiktsfrihet skapar uppmärksamhet, går fortare och ligger i linje med medlemmarnas professionella inställning till yttrandefrihet”, skriver Anders Forsström i artikeln.

Han uppger bland annat att när han röstade emot Las-uppgörelsen i vintras godkändes inte rösten, och att han fick höra ”Du får inte rösta emot”.

”Förbundet står inför en rad utmaningar som till exempel att stärka anställningstryggheten, höja lönerna och försvara public service. Då krävs mer svängrum och öppenhet i förbundsstyrelsen. Den här förbundspiskan tillhör en svunnen tid och borde hängas upp på väggen för gott”, skriver han.

I samband med att Anders Forsström nominerade styrelseledamoten Hanna Nyberg till ny ordförande i förbundet sade han till Journalisten att han ”inte är ensam om att vilja byta ordförande” och att interndemokratin ”fungerat dåligt i förbundsstyrelsen med nuvarande ledning”.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver i en replik att hon inte känner igen sig i den bild som Anders Forsström målar upp:

”Det finns ingen ’förbundspiska’, ingen har förvägrats en reservation, olika uppfattningar välkomnas. Tack och lov är det i stället en styrelse med många olika åsikter, stundom livliga och ibland riktigt vassa diskussioner. Det tjänar förbundet och medlemmarna på. Förbundets verksamhet och arbete ska alltid kunna granskas och diskuteras. Låt oss fortsätta ha en levande diskussion om interndemokratin och hur den bäst tillämpas för ett bättre arbete framåt”, skriver Ulrika Hyllert i repliken.

Hon uppger att det har funnits delade meningar i flera interndemokratiska frågor och att hon därför valde att kalla styrelsen till extra möten för att diskutera den egna beslutsprocessen. Styrelsen har också gått en gemensam utbildning i styrelsearbete.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies