Hanna Nyberg vill bli ordförande i Journalistförbundet. FOTO: Tor Johnsson

Strid om ordförandeposten i Journalistförbundet

6 september, 2021

Journalistkongressen 2021 Hanna Nyberg utmanar Ulrika Hyllert om posten som ordförande i Journalistförbundet. Hon har nominerats av förbundsstyrelseledamoten Anders Forsström. ”Jag är inte ensam om att vilja ha Hanna Nyberg som ordförande”, säger Forsström.

Det ser ut att bli strid om presidieposterna i Journalistförbundet på kongressen nästa månad. Som Journalisten berättade i juni utmanas Tomas Backlund (Östersunds-Posten) om posten som vice ordförande av Anna Herdenstam (Expressen) och Hanna Nyberg (Sveriges Television). Nu har Hanna Nyberg också nominerats till posten som förbundsordförande, och utmanar alltså sittande ordförande Ulrika Hyllert.

Hanna Nyberg bekräftar för Journalisten att hon tackat ja till nomineringen och att hon kandiderar till ordförande. Hon har inte bestämt sig om hon ska dra sig ur valet till vice ordförande, och vill avvakta med ytterligare kommentarer till efter att hon samtalat med valberedningen.

Hon nominerades till vice ordförande-posten av SVTs journalistklubb, men bakom nomineringen till ordförandeposten står en ensam ledamot i förbundsstyrelsen: Anders Forsström, som också sitter i förbundsstyrelsens verkställande utskott och är ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter.Anders Forsström. Foto: Tor Johnsson

– Hanna Nyberg är en facklig stjärna. Som person har hon stort förtroende i hela förbundet. Ulrika Hyllert är aldrig vald som ordförande. När vi nu har möjlighet att välja så väljer jag Hanna Nyberg. Det är bara mitt namn som står under nomineringen, men det finns förstås fler som står bakom den. Jag är inte ensam om att vilja byta ordförande. Jag menar att interndemokratin fungerat dåligt i förbundsstyrelsen med nuvarande ledning, säger Anders Forsström.

Hanna Nyberg är ledamot i Journalistförbundets styrelse, ordförande i förbundets Yttrandefrihetsgrupp och var ordförande för journalistklubben på SVT fram till oktober förra året.

Nomineringen av Hanna Nyberg som ordförande inkom igår söndag den 5 september, som var sista dagen att nominera till förbundsstyrelsen.

Ulrika Hyllert valdes till vice ordförande i Journalistförbundet på kongressen 2018. Foto: Tor Johnsson

– Hanna Nyberg är fantastiskt kompetent och bra och vi har arbetat bra tillsammans i förbundsstyrelsen och när vi var kollegor och ordförande i journalistklubbarna på SR och SVT. Jag har bara gott att säga om henne. Sedan tycker jag att det är det finaste och viktigaste som finns att vara ordförande i Journalistförbundet, så jag förstår verkligen att man tackar ja till en nominering, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

 

FAKTA

Journalistförbundets styrelse

På Journalistförbundets kongress i april 2018 valdes Jonas Nordling till förbundsordförande och Ulrika Hyllert till vice förbundsordförande. I februari 2019 avgick Jonas Nordling för att bli chefredaktör på Dagens Arena och Ulrika Hyllert klev upp som ny förbundsordförande. Förbundsstyrelsen valde Tomas Backlund till ny vice ordförande efter Ulrika Hyllert.

Den nuvarande förbundsstyrelsen består av ordförande Ulrika Hyllert (tidigare Sveriges Radio), vice ordförande Tomas Backlund (Östersunds-Posten) samt ledamöterna Katarina Bjärvall (frilans), Anna Roos (Schibsted), Anders Forsström (Dagens Nyheter), Elisabeth Hedman (Norrbottens Media), Ann Johansson (TV4), Jens Krey (Dagens Medicin), Gert Lundstedt (frilans), Gabriella Mohoff (Göteborgs-Posten) och Hanna Nyberg (Sveriges Television Göteborg).

Styrelsen väljs av Journalistförbundets kongress den 6-7 oktober.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalistkongressen 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies