Gå direkt till textinnehållet

Statliga medier i Belarus allt mer ryssvänliga

Den ryska statliga tv-kanalen RT har fått ett allt starkare grepp om de statliga medierna i Belarus.

När protesterna i Belarus startade i mitten av augusti gick hundratals journalister vid det statliga Belteleradio ut i strejk, eller slutade.

En kort tid senare kom istället arbetsgrupper från Rysslands statligt styrda tv-bolag RT till redaktionerna.

Sedan dess har färdigproducerat RT-material rullat i Belteleradios kanaler. I ett inslag tackar exempelvis Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko den ryska arbetsgruppen för hjälpen, skriver TT.

Det här har lett till att nyheterna har fått en helt ny ton, menar Artiom Sjraibman, journalist och politisk kommentator som är ansluten till tankesmedjan Carnegie i Moskva.

– För två veckor sedan kunde man notera att budskapet, eller taktiken, i den belarusiska statspropagandan förändrades. Den blev mer lik det ryska perspektivet på Ukraina, där samhället delas upp i de som är för Ryssland och en antirysk opposition som drivs av utländska intressen, säger han till TT.

– De mest citerade experterna är pro-Ryssland och politiska kommentatorer är ryssar eller ukrainare som är anti-Majdan (emot ett närmande till Europa och för Ryssland), fortsätter han.

Reuters rapporterar samtidigt om ett nyhetsinslag om protesterna i Minsk där ljudet byttes ut. Det ser ut som att de regimkritiska demonstranterna skanderar slagord mot en av oppositionens ledare, säger en av strejkledarna, Ksenija Lutskina.

Belarus propagandaapparat var föråldrad och behövde vässas, enligt Artiom Sjraibman:

– Folket på RT har erfarna spinndoktorer som kan ge råd hur man bekämpar motståndare på nätet och i det moderna medielandskapet. Belarus behövde fler proffs och Ryssland är källan till hur man använder medier i stora hybridinsatser.

Fler avsnitt
Fler videos