Gå direkt till textinnehållet

SR: ”Uppräkning med 2 procent inte tillräckligt”

Public service-bolagens budget ska räknas upp med två procent per år och bolagen ska bestämma hur många program de själva ska göra. Det var några av de förslag som public servicekommittén presenterade vid en presskonferens på tisdagen.  

Public servicekommittén föreslår att budgeten för public servicebolaget även i fortsättningen ska räknats upp med två procent per år. De två procenten är en ersättning för kostnadsökningar under tillståndsperioden, som kommittén nu vill utöka till sex år.

– Det är rimligt att fortsätta med en uppräkning med två procent. Det ger fortsatt stabilitet och mindre risk för politisk styrning, säger Martin Holmgren, ordförande i public servicekommittén.

Cilla Benkö, tillträdande VD för Sveriges Radio, är tveksam till om en uppräkning med två procent räcker för att klara ökade omkostnader. Kommittén föreslog nämligen att kulturutbudet och sändningar på minoritetsspråk ska öka i SR, SVT och UR. Kommittén föreslår även en digitalisering av radion.

Annons Annons

– Mer kultur, mer sändningar på minoritetsspråk och en digitalisering kommer att kosta pengar, men vi får inget ökat tillskott, säger Cilla Benkö.

Hon medger att flera punkter i kommitténs betänkande ser bra ut, men att det är för tidigt att bedöma alla delar eftersom ”djävulen finns i detaljerna”.

Kommittén förslår att SVT, SR och UR ska få bestämma hur många program de själva ska göra och hur många som ska lägga ut på externa bolag.

– Vi tror inte på en bestämd kvot. Det är public servicebolagen själva som ska bestämma hur mycket de vill kvotera, inte statsmakterna. Det ska vara de bästa programidéerna eller det bästa sättet att göra program som ska bestämma, säger Martin Holmgren.

Enligt dagens sändningstillstånd ska bolagen se till så att program även görs utanför Stockholm och program köps in från produktionsbolag för att öka mångfalden.

Kommittén anser att de tre bolagen även i fortsättningen kan utveckla tjänster på webben, men att tjänsterna förhandsprövas för att se om de följer uppdraget i sändningstillståndet och hur mycket tjänsten tävla med kommersiella företag.

För att stärka public servicebolagens oberoende föreslår kommittén ett förbud mot produktplacering, motsvarande dagens förbud mot reklam, införs i SVTs och URs sändningstillstånd. Dessutom ett ökat krav på redovisning av sponsring och andra kommersiella samarbeten.

Sedan tidigare är det känt att kommittén förestår att TV-licensen avskaffas ersätts med en skatt.

Fler avsnitt
Fler videos