Gå direkt till textinnehållet

Klimatkrisen, Ukraina, deckare – det här var Bokmässan 2022

Bokmässan 2022 drog drygt 82 000 besökare och 700 journalister till Göteborg.

Tusentals seminarier och montersamtal arrangerades om allt från Gui Minhai till journalisten som huvudperson i deckare, när bok- och kulturbranschen åter samlades på Svenska mässan den gångna helgen.

Årets teman var Sydafrika, klimatet, Ukraina och ”Crimetime”: deckare och spänningslitteratur. Journalisten och numera heltidsförfattaren Sofie Sarenbrant vann för tredje gången utmärkelsen Årets svenska deckarförfattare, som delas ut av strömningstjänsten Bookbeat, rapporterar TT.

Några av de utländska journalister som var på plats var den obeorende ryska nyhetssajten Meduzas redaktionschef Tatiana Ershova (t.v nedan) och kommunikationsansvariga Katerina Abramova. De deltog bland annat i ett samtal om journalistik i exil, arrangerat av Reportrar utan gränser.

Annons Annons

Meduza har sedan tidigare sitt huvudkontor i Riga, Lettland, men har sedan kriget i Ukraina bröt ut evakuerat alla sina 60 medarbetare från Ryssland.

– Vi jobbar mot en rysk publik, men nu helt i exil. Det bjuder på helt nya utmaningar, berättade de.

2020 stämplades Meduza som ”hemlig agent” i Ryssland. Sedan dess har förföljelsen accelererat med de nya krigslagarna som förbjuder fri journalistik om kriget i Ukraina.

– Det finns dussintals brottsrubriceringar som ryska myndigheter skulle kunna använda mot oss, konstaterade Ershova och Abramova.

Många medier hade en mängd egna samtal, som Expressen som bland annat bjöd på en eftervalsanalys med Åsa Linderborg, Daniel Suhonen och Ivar Arpi (bilden nedan).

Gui Minhais fall togs upp i flera programpunkter, liksom Dawit Isaak, och nya vägar för att få dem fria föreslogs. Gui Minhai hade som tidigare en stol på mässan som väntar på honom.

Myteri förlag, som drivs av utrikesjournalisterna Johan Persson (bilden nedan) och Anna Roxvall var en av många mindre utställare på plats som passade på att sälja böcker och prata med läsare.

Fler avsnitt
Fler videos