Gå direkt till textinnehållet

SR äskar pengar för DAB-satsning

Sveriges Radio tänker spara 50 miljoner kronor per år i åtta år för att kunna göra attraktiva digitala sändningar. Samtidigt vill VD Cilla Benkö att regeringen satsar lika mycket pengar. UPPDATERAD

Enligt Benkö behövs specialsatsningar på exklusiva digitala program för att lyckas locka svenskarna att köpa nya, digitala apparater inför övergången till digitalradio 2022. 

Regeringen behöver skjuta till pengar för att det vanliga programutbudet inte ska drabbas, argumenterar hon. Redan 2012 underströk Cilla Benkö att statliga pengar kommer att behövas för att undvika ett nytt DAB-fiasko.

Lyckas Sverige inte genomföra en övergång till marksänd digitalradio hamnar vi "som nation på efterkälken", säger Benkö till Ekot.

Annons Annons

Det opinionsbildande nätverket Public service-rådet är en av kritikerna till en övergång till marksänd digitalradio. I en debattartikel från förra året skriver till exempel ordföranden Gunnar Bergvall att DAB-projektet "bygger på en teknik som redan i dag är föråldrad och som i praktiken skulle vara ”dead at birth” vid en introduktion i Sverige".

Uppdatering 4 februari:

Efter många reaktioner på SRs utspel den 3 februari förtydligar nu Cilla Benkö SRs ställningstagande på Sveriges Radios presswebb:

"Sveriges Radio driver inte denna fråga – den ligger just nu hos politikerna. En speciell branschsamordnare, Nina Wormbs, är utsedd och ska föra en dialog med oss och kommersiell radio om vad som krävs för en lyckad övergång. Hennes plan presenteras i november.

Just nu väntar vi alltså på ett politiskt beslut. Vi satsar inga pengar och vi genomför inga besparingar", skriver Benkö.

Fler avsnitt
Fler videos