Gå direkt till textinnehållet

Dagens ETCs nya satsning – ”Måste fördubbla antalet prenumeranter”

Dagens ETC nyanställer journalister och crowdfundar för att öka antalet prenumeranter med 18 000 på fem år. Nödvändigt för att klara bortfallet av mediestödet, menar chefredaktören Andreas Gustavsson.

I en ledarartikel i Dagens ETC drar Andreas Gustavsson en rak linje mellan det hat som den senaste tiden riktats mot tidningen från bland andra moderata riksdagsledamöter – och det faktum att den kommande högermajoriteten i riksdagen kommer att fatta beslut om hur mediestödet ska förändras.

– Jag hoppas att man fattar ett professionellt beslut kring mediestödet och inte straffar ut medier för tidigare genomförda granskningar. Men jag är på riktigt orolig för att de attacker som kommit mot Dagens ETC från två moderater bara är symtom på att det inom partiet finns en mediesyn som ligger nära SDs mediesyn. Jag är också orolig för att SD kommer att få inflytande över hur mediestödet utformas och att stödet politiseras, säger Andreas Gustavsson.

Förslaget till nytt mediestöd presenterades före sommaren, och innebär en total kursomläggning: stödet ska gå till lokal journalistik, i stället för att upprätthålla mediemångfalden. Om förslaget blir verklighet skulle Dagens ETCs mediestöd om 20 miljoner kronor per år minska drastiskt, kanske halveras, eller i ”värstascenario” till och med försvinna helt till år 2029.

– För att kompensera för bortfallet och kunna satsa på mer och bredare journalistik behöver vi fördubbla antalet prenumeranter på fem år, från 18 000 till 36 000. Vi har lyckats fördubbla våra prenumeranter på två år, så jag har förhoppningar om att vi kan lyckas.

Dagens ETC startar en ny crowdfunding för att kunna genomföra journalistiska satsningar som ska locka fler prenumeranter. Totalt behöver tidningen få in tre miljoner kronor i gåvor, och målsättningen är att pengarna ska vara insamlade till årsskiftet.

Tidningen kommer att använda de pengar som finns kvar sedan förra crowdfundingen, 1,6 miljoner kronor, för att i ett första steg anställa journalister inom gräv och inrikespolitik. Två reportrar har redan anställts. Planen är att de tillkommande medlen ska gå till att under 2023 anställa en ekonomiredaktör, en kulturreporter, stärka bevakningen av klimatkrisen och bygga en egen ledarsida som ”mer tydligt” driver tidningens linje.

Det verkar som att ni vill bredda tidningen?
– Dagens ETC började som en komplementtidning. Det är vi inte längre, men vi behöver bredda oss mer. Vi har till exempel inte haft tillräcklig kvalitativ ekonomibevakning. Vi har också diskuterat internt om vi ska börja bevaka sport, fast på vårt eget sätt – inte med resultatrapportering, säger Andreas Gustavsson.

I din ledare och i artikeln om satsningen ser det ut som att ni vill lansera Dagens ETC som en oppositionstidning, mot den kommande nya högerregeringen. Hoppas ni på en så kallad ”Trump-effekt”?
– Vi står stadigt i opposition till vissa komponenter i den nya folkvalda regeringen, till idéer som SD driver. Men vi har inga lojaliteter mot några andra partier och vår nyhetsjournalistik bygger på helt vanliga grundläggande journalistiska värderingar.

Fler avsnitt
Fler videos