Slovakiens premiärminister portar oberoende medier

16 november, 2023

Slovakiens nytillträdda premiärminister Robert Fico stoppar fyra oberoende mediers pressackrediteringar till regeringsbyggnader, bland dem Aktuality där den mördade journalisten Ján Kuciak arbetade.

Robert Fico, ledare för vänsterpopulistiska Smer, avgick som Slovakiens premiärminister 2018 i samband med massprotesterna efter mordet på journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova. Kuciak mördades efter att han hade avslöjat kopplingar mellan landets toppolitiker och den syditalienska maffian ’Ndrangheta. Sedan den 25 oktober är Robert Fico tillbaka som Slovakiens premiärminister efter att ha gått till val på att stoppa stödet till Ukraina.

I måndags meddelade Fico att han kommer att dra in pressackrediteringarna för samtliga journalister som arbetar för fyra av landets största oberoende medier: TV Markíza, Denník N, Denník SME samt Aktuality, där Ján Kuciak arbetade. Det rapporterar Mapping Media Freedom.

Fico uppger i ett uttalande att han kommer att ”utvärdera” de fyra ”fientliga” mediernas journalistik innan han beslutar om de ska få tillträde till regeringsbyggnaden och kunna intervjua politiker och tjänstemän på departementen. I samma uttalande uppgav han att de fyra medierna är ”fientliga” och ”öppet sprider hat mot Smer”. Han kritiserade också public service-bolaget RTVS.

– Fico för ett personligt krig mot journalister och missbrukar statens makt, säger Aktualitys chefredaktör Peter Bárdy i en kommentar till Guardian.

Beata Balogová, chefredaktör på tidningen SME, skriver på X:

”Om Europeiska unionen menar allvar med att försvara sina värderingar borde den vara mer än bekymrad över tillståndet för pressfriheten i Slovakien.”

Reportrar utan gränser fördömer i ett uttalande regeringspartiets verbala attacker och försöken att begränsa tillgången till information.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies