Gå direkt till textinnehållet

Omfattande hackerattacker mot oberoende medier i Ungern

Fler än 40 ungerska oberoende nyhetssajter har attackerats sedan april – men inga regeringstrogna medier.

Internationella Pressinstitutet (IPI) har undersökt vågen av överbelastningsattacker, DDoS-attacker, mot mediesajter i Ungern sedan i april och konstaterar att inget nyhetsmedium som stödjer regeringspartiet Fidesz har drabbats. Endast oberoende och/eller regeringskritiska medier har angripits

I många fall har attacker genomförts inom en halvtimme efter att en regeringskritisk artikel har publicerats, i några fall har medier attackerats helt enkelt för att de rapporterat om att ett annat medium drabbats av en DDoS-attack.

Bland de drabbade medierna finns Telex, HVG, 444.hu, Magyar Hang och Népszava, som alla är kritiska till premiärminister Viktor Orbán och hans regering. Även internationella medier har utsatts, bland dem Forbes ungerska sajt.

Annons Annons

Scott Griffen, biträdande direktör på IPI, anser att det pågående angreppet på oberoende medier utgör en ”lömsk form av censur” och varnar för en eskalering, till exempel i samband med allmänna val eller protester.

”Det vi har sett under de senaste månaderna kan vara ett test för att hitta svagheter inför en större samordnad attack, vilket är skälet till att myndigheterna måste agera nu för att identifiera och stoppa detta demokratiska och säkerhetsmässiga hot”, säger Griffen i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos