Gå direkt till textinnehållet

Slängs ut från Kina efter sju år

Frilansjournalisten Jojje Olsson nekas visum till Kina där han har bott och arbetat i sju år. "Det har med all sannolikhet att göra med min rapportering", säger han.

Jojje Olsson har skrivit för svenska medier från Peking i sju års tid, och har sökt nytt visum från Sverige varje sommar. Det har aldrig varit några problem – förrän nu.

Plötsligt nekades han nytt visum, och det gamla visumet där en resa fortfarande fanns kvar drogs in. Jojje Olsson hade hört talas om att andra svenskar som nekats längre visum lyckats få kortare turistvisum via Hongkong. Men han fick avslag även där.

– Det måste alltså finnas någon slags svartlistning av mig. Andra längre visum kan bli nekade av olika skäl titt som tätt, men det är väldigt få svenskar som någonsin blir nekade turistvisum, säger Jojje Olsson. 

Avslaget motiverades inte, men Jojje Olsson tror att det handlar om hans rapportering. Han har bland annat rapporterat om de två svenska medborgarna Peter Dahlin och Gui Minhai som gripits i Kina, samt om konflikten i Sydkinesiska havet.

I förra veckan släpptes hans bok Det nya Kina som handlar om hur landet har förändrats under presidenten Xi Jinping.

– Den är ganska kritisk, och även fastän den nyligen har kommit ut har marknadsföringen inför boksläppet pågått ett tag.

Vid årsskiftet fick också en fransk journalist avslag på sin visumansökan, trots att hon bara skrev på franska. Tidigare har enbart journalister som rapporterar på kinesiska och engelska blivit utsatta. Jojje Olsson tycker att det tyder på att Kina blir allt mer känsligt för kritik.

– När Xi Jinping tog makten hade många hopp om att Kina skulle bli mer liberalt, men det har blivit precis tvärtom.

För hans egen del innebär avslaget en stor omställning. Han har hela sitt sociala liv, sina vänner och sina ägodelar i Peking. Nu får han inte ens återvända för att tömma lägenheten.

– Allt är kvar, förutom en liten resväska som jag har med mig. Ambassaden har inte velat hjälpa mig.

Jojje Olsson har nu flyttat till Taiwan, där han kommer att fortsätta rapportera om Kina och övriga Asien. Hans vänner i Peking har tagit hand om hans ägodelar, och kommer att ta med dem efter hand när de hälsar på i Taiwan.

– Det känns inte säkert att skicka sakerna. Nästan all post öppnas, och eftersom det skulle vara adresserat till mig vet jag inte om de tar något eller stoppar in något.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt