Gå direkt till textinnehållet

Skolchef som efterforskade källa slipper åtal

Förskolechefen i Åre kommun bröt mot efterforskningsförbudet när hon mejlade personalen och ville veta vem som bjudit in en reporter till ett skolkök. Justitiekanslern väljer ändå att lägga ned förundersökningen eftersom det inte går att bevisa uppsåt.

Jämtlands Tidning publicerade i maj förra året en artikel om skolmaten i Åre kommun. Av artikeln framgick att personalen på en av förskolorna hade synpunkter på en omorganisation som innebar att maten inte längre lagades på plats i förskolan. De citerade personerna i artikeln var anonymiserade.

Två chefer på kommunen misstänktes efter publiceringen för att brutit mot efterforskningsförbudet och Justitiekanslern inledde en förundersökning. I det ena fallet ska kommunens måltidschef ha tagit kontakt med journalisten som skrev artikeln och frågat vem som hade tipsat tidningen. Chefen förnekar dock detta, och JK har valt att lägga ned förundersökningen eftersom ord står mot ord.

I det andra fallet skickade förskolechefen ett mejl till personalen och frågade vem som hade bjudit in journalisten till förskolan. ”Vem bjöd in hen? Vem tog emot på förskolan?” skrev chefen i mejlet.

JK konstaterar att mejlet innebar efterforskning i strid med förbudet, men väljer ändå att lägga ned förundersökningen eftersom det inte går att styrka uppsåt. Förskolechefen menar att formuleringarna i mejlet var olyckliga, men att hennes syfte inte var att efterforska vem som hade pratat med journalisten, eftersom hon förstått det redan när hon läste artikeln. Anledningen till att hon skrev meddelandet var bland annat att förskolan inte är en offentlig plats och att hon kan få kritik från föräldrar som till exempel inte vill att deras barn förekommer i bild.

JK skriver i sitt nedläggningsbeslut att trots att förundersökningen läggs ner vill man understryka vikten av att myndighetsföreträdare respekterar meddelarfriheten. ”En sådan företrädare måste agera så att misstankar om otillåten efterforskning inte uppstår”, skriver JK.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt