Gå direkt till textinnehållet

Medierna vinner: Slipper lämna över filmer till polisen

Malmö tingsrätt avslår åklagarens begäran om att ta del av filmer från ett upplopp i Rosengård. 

Under våldsamma upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård var flera medier på plats och filmade. Åklagaren Henrik Nordquist som leder fallet ville ta del av filmerna för att kunna utreda vilka personerna bakom upploppet är. Mediehusen har motsatt sig begäran, varpå åklagaren vänt sig till tingsrätten för att få ta del av filmerna. 

Idag meddelade Malmö tingsrätt att åklagarens begäran avslås. Enligt beslutet, som Journalisten tagit del av, baseras det på att de misstänkta redan åtalats och att syftet med att ta del av filmerna, så kallad edition, främst skulle syfta till att kunna åtala fler personer för brott under upploppen. Enligt ett tidigare beslut i Högsta domstolen får editionsföreläggande inte användas i det syftet, skriver tingsrätten. 

”Mot bakgrund härav torde den begärda bevisningens relevans främst vara att få fram vilka ytterligare personer som gjort sig skyldiga till brott. Intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är således starkare än skälen för ett utlämnande. Åklagarens begäran ska därför avslås”, skriver tingsrätten i beslutet. 

Det mediehus som omfattades av kravet är Aftonbladet, Expressen, TV4, Dagens Nyheter, Sveriges Television, TT, Sydsvenska Dagbladet samt PP Press, en frilans som arbetar för Sydsvenskan. 

Mediehusen ska få ersättning för rättegångskostnader av staten.

Åklagaren Henrik Nordquist uppger i ett mejl till Journalisten att han inte fattat beslut om han kommer att överklaga beslutet. 

”Jag har inte haft möjlighet att ta del av vare sig beslutet eller ta någon ställning då jag sitter med förhandlingen i det aktuella upploppet”, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos