Gå direkt till textinnehållet

SJF motsätter sig Stampens ackord

Journalistförbundet har lämnat in en invändning mot Stampens förslag på den skuldavskrivning som 91 procent av fordringsägarna röstade ja till i går. ”Vi tycker inte att de tidigare anställda ska ingå i ackordet”, säger förhandlingschef Johan Lif.

I går, måndag, röstade en majoritet av fordringsägarna ja i Göteborgs tingsrätt till förslaget om skuldavskrivningar för Stampen Local Media. Men Journalistförbundet har via LO-TCO Rättsskydd lämnat in en invändning mot förslaget. Förbundet anser inte att de tidigare Stampenanställda ska ingå i ackordet och därmed endast få ut 25 procent av sina avgångsvederlag.

– De medarbetare som gått med på avgångsvederlag skulle få motsvarande kollektivavtalsenlig ersättning under sin uppsägningstid, i vissa fall lite till. Rekonstruktören har valt att behandla dessa avgångsvederlag som vilka fordringar som helst, det menar vi är orimligt, säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.

Om tingsrätten godkänner ackordsförslaget så som det ser ut i dag tror Johan Lif att det riskerar att få betydelse för andra rekonstruktioner och även för framtida avgångsvederlag.

– Både arbetsgivare och lokala klubbar tycker att avgångsvederlag är en bättre lösning än att sparka folk. Men får man en sådan här uppgörelse där avgångsvederlag ackorderas som vilka fordringar som helst så kommer man bli mer försiktig att acceptera det.

Tingsrättens beslut kommer att meddelas på måndag. Om ackordsförslaget godkänns kommer Journalistförbundet att överväga en överklagan.

– Det handlar om stora belopp som de går miste om, flera hundra tusen kronor. Hade de vetat att det skulle bli så här så hade de kanske hellre varit kvar i sin anställning, säger Johan Lif. 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt