Gå direkt till textinnehållet

”Sekretessprövningen tar resurser från annat”

När Värmdö kommun nu tvingas lämna ut 17 000 allmänna handlingar till en privatperson kommer andra arbetsuppgifter att nedprioriteras. ”Det som tar mest tid är sekretessprövningen. Det handlar om en väldig tidsåtgång och det kommer att ta resurser från annat”, säger Annica Lempke (bilden), enhetschef på utredningsenheten i Värmdö kommun.

Journalisten berättade på onsdagen om en dom i kammarrätten i Stockholm som ger en privatperson rätt mot Värmdö kommun. Mannen hade i mars i år begärt att få ta del av samtliga allmänna handlingar som inkommit till Värmdö kommun sedan 2015. Kommunen avslog hans begäran eftersom man menade att materialet var alltför omfattande, cirka 17 000 handlingar.

Kammarrätten undanröjde beslutet och beordrade Värmdö kommun att tillhandahålla mannen de begärda handlingarna, efter sedvanlig sekretessprövning.

Annica Lempke, enhetschef på utredningsenheten i Värmdö kommun, berättar att nämndsekretariatet har varit i kontakt med mannen efter att domen föll, och har föreslagit tider för honom att komma till kommunhuset och ta del av handlingarna. Han har avböjt och ska återkomma till nämndsekretariatet med en tidpunkt som passar.

– Vår tanke är att successivt tillhandahålla handlingarna i takt med att vi hinner sekretesspröva dem. Han har begärt ut alla handlingar i alla diarier i alla nämnder. Det som tar mest tid är sekretessprövningen. Sedan kommer en person att sitta med honom när han går igenom handlingarna. Det handlar om en väldig tidsåtgång och det kommer att ta resurser från annat, säger Annica Lempke till Journalisten.

Kommer ni att tillföra resurser för att hantera detta?
– Nej, det har vi inte möjlighet till, utan detta får skötas med ordinarie resurser. Det är i stället annat som får stå tillbaka. Utlämnande av allmän handling är prioriterat över andra arbetsuppgifter. Det är registratorer och nämndsekreterare som kommer att lägga om sitt arbete för att klara den här uppgiften.

Har ni någon uppfattning om hur mycket resurser som kommer att krävas?
– Det är väldigt svårt att säga. Det handlar om cirka 17 000 handlingar och vi har försökt göra en uppskattning av hur lång tid sekretessprövningen kommer att ta, men vi går bet redan där eftersom de skiljer sig åt i omfattning. Han har begärt ut allt från adressändringar till detaljplanshandlingar. Men det är klart att om han verkligen vill gå igenom samtliga 17 000 handlingar så kommer det att ta en ofantlig tid. Det är helt klart en utmaning för kommunen.

Vet ni varför mannen begärt ut handlingarna?
– Nej. Vi har inte fått någon förklaring. Först ville han ta del av all inkommande papperspost till kommunen. I diarieföringssystemet går det dock inte att särskilja handlingar beroende på i vilken form de kom in till kommunen. Han ändrade sig då och ville ha ut alla handlingar som inkommit i vårt system sedan 2015.

Han är inte boende i kommunen, stämmer det?
– Den bostadsadress jag har sett i samband med domslutet ligger inte i Värmdö kommun, men han kan ju ha ett fritidshus här, det vet vi inte. Det spelar ingen roll; han har naturligtvis rätt att ta del av allmänna handlingar.

Kommer det att bli en kostnad för honom att ta del av handlingarna?
– Om vi belägger något med sekretess i en handling och han vill ta del av den påförs han en kopieringsavgift eftersom vi måste ta en kopia av handlingen.

Några av våra läsare kallar detta för ”offentlighetsmissbruk”. Tycker du att det behövs det en lagändring för att stävja detta?
– Nej, det är självklart att man ska ha rätt att ta del av allmän handling, säger Annica Lempke.

Fotnot: Kopieringstaxan enligt avgiftsförordningen innebär att bara de första nio sidorna som begärs ut är gratis. Myndigheter har möjlighet att ta ut 50 kronor för den tionde sidan och två kronor för varje sida därutöver. Det gäller även digitala handlingar som skannats in. Värmdö kommun har dock valt att inte ta ut någon kopieringsavgift för digitala handlingar.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt