Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Kritiken från golvet: Mindre resurser men samma krav på P4

Sparpaketet på SR medför att medarbetarna blir färre på de redan slimmade P4-stationerna, men inga arbetsuppgifter tas bort. ”Ledningen i Stockholm verkar inte fatta hur vi jobbar”, säger Johan Gustafsson, ordförande i journalistsektionen på P4 Östergötland. Nu varnar även Unionens klubb för allvarliga konsekvenser av sparåtgärderna på P4.

Kritiken mot nedskärningarna på Sveriges Radio har varit hård när det gäller bland annat nedläggningen av kurdiska redaktionen, de stora uppsägningarna på finska redaktionen och indragningarna av 15 tjänster på Ekot, däribland klimatkorrespondenten och Kinakommentatorn.

Från de lokala P4-stationerna flyttas 40 tjänster, i snitt 1,5 tjänster per station, till ett nytt digitalt nav som ska sköta de digitala publiceringarna, sätta rubriker och sprida inslag i sociala medier. Dessutom tas redaktionsassistenterna och programutvecklingscheferna bort i den nya organisationen på P4-stationerna.

Markus Engberg

På P4 Jönköping blir det minst 1,5 tjänster som försvinner samt en eller två tjänster som flyttas till det nya navet. Markus Engberg, ordförande i journalistsektionen, är bekymrad över hur redaktionen ska klara det:

Annons Annons

– Vi måste omförhandla organisationen. De flesta av arbetsuppgifterna som vår digitala redaktör och vår utvecklingsredaktör har utfört måste fortfarande utföras, men av någon annan. Den digitala redaktören jobbar bland annat med att klippa fram nyhetsinslag ur våra livesändningar. Det måste göras av någon annan. Vem?

– Eftersom nästan inga arbetsuppgifter försvinner ökar arbetsbördan för medarbetarna som är kvar och redaktionen är redan väldigt slimmad. Vi skulle behöva fler journalister för att klara uppdraget, men nu blir vi i stället färre. Det här slår hårt mot oss.

På en tidningsredaktion kan man lösa nedskärningar genom att producera färre artiklar eller ta in mer byråmaterial, men det funkar inte på P4-stationerna:

– En tidningssajt kan gå runt på nästan hur få anställda som helst, men det blir förstås färre artiklar och sämre kvalitet om man minskar bemanningen. Vi sänder live i FM-bandet. Det går inte att dra ner på samma sätt, säger Markus Engberg.

Johan Gustafsson

Även på P4 Östergötland är man oroad över hur besparingarna kommer att slå:

– Det blir väldigt kännbart för medarbetarna eftersom samma arbetsuppgifter ska utföras på färre personer, säger Johan Gustafsson, ordförande i journalistsektionen.

– Ledningen i Stockholm verkar inte fatta hur vi jobbar. Det finns ingen luft i organisationen, vare sig för arbetsledare, programledare eller reportrar. Jag är oerhört orolig för att det kommer att bli för mycket stress för medarbetarna.

Journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl delar oron:

”Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press. Man ska göra samma uppdrag på färre personer”, sade hon till Journalisten i samband med att den nya organisationen presenterades förra veckan.

Unionens klubb på Sveriges Radio uttrycker nu också oro för ökad stress på P4-stationerna samt sämre kvalitet på innehållet, som följd av sparåtgärderna. Klubben pekar på att medan utbudet på andra kanaler kommer att minska som följd av nedbemanningen, så har P4s lokala kanaler samma uppdrag som tidigare.

De är särskilt kritiska till att redaktionsassistenterna och sändningskoordinatorerna försvinner på P4.

”Det leder till att övriga kollegor får betydligt mer administrativa arbetsuppgifter att hantera i vardagen och därmed mindre tid till för att producera innehåll”, skriver Unionens klubbordförande på Sveriges Radio Cecilia Åkesson i ett pressmeddelande och varnar för att en allvarlig försämring av de anställdas villkor kommer att leda till dels att SR blir en mindre attraktiv arbetsplats, dels att ökad stress ökar risken för fel i sändningarna vilket skulle skada SRs trovärdighet hos publiken.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *