Gå direkt till textinnehållet

Tre miljoner nordiska strömningsinlogg lånas av ett annat hushåll

Användare som delar betalda inlogg mellan varanda är en het fråga bland strömningsjättarna, som flaggat för att försöka stoppa delandet på prenumerationer. En undersökning från Mediavision visar att minst tre miljoner abonnemang i Norden lånas av andra hushåll.

Delade TV-strömningsabonnemang betyder uteblivna intäkter för aktörerna. Tre miljoner inlogg – eller cirka 20 procent av de så kallade SVOD-abonnemangen i Norden – lånas idag av ett annat hushåll som alltså får tillgång till tjänsten utan att betala för den. Det skriver Mediavision i ett pressmeddelande.

Netflix har högst delning, med nära en miljon nordiska hushåll som har tillgång utan att betala.

När Mediavision i en undersökning frågade hushåll som lånar abonnemang hur de skulle göra om delningsmöjligheten upphörde svarade drygt hälften att man inte skulle ersätta det med ett eget.

Mediavision siar att så kallade hybridtjänster, det vill säga billigare och delvis reklamfinansierade abonnemang, kan bli ett alternativ framåt för strömningsjättarna.

– Kanske kan billigare, delvis reklamfinansierade, tjänster bli en lösning och ett sätt att minska delningen. Mycket talar för att 2023 blir året då flera abonnemangsalternativ etableras på bred front. För tillväxten är det viktigt med fler betalda abonnemang, säger Marie Nilsson, vd på Mediavision, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos