Gå direkt till textinnehållet

Schibsteds vd krävde att Dagens Media skulle avpublicera artikel

Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström om hoten från Schibsteds vd Kristin Skogen Lund: ”Hennes lämplighet som vd kanske avgörs av efterspelet.”

Dagens Media var i måndags först med att berätta om det stora sparpaket om en halv miljard kronor på Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni.

Uppgiften kom direkt från Schibsteds vd Kristin Skogen Lund under en intervju med Dagens Medias reporter. Intervjun skulle handla om något helt annat, men när intervjun kom in på frågor om Schibsted i stort, valde Kristin Skogen Lund att själv släppa bomben om sparpaketet.

Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström uppger att Kristin Skogen Lund i samma andetag bad reportern att vänta med att publicera uppgiften tills efter morgondagens stormöte.

Annons Annons

– Det fanns ingen överenskommelse om embargo, och det var en stor nyhet så vi valde att publicera, säger Linnéa Kihlström.

– Kristin Skogen Lund ringde upp reportern efter intervjun och upprepade att hon inte ville att uppgiften skulle publiceras än. Reportern svarade att artikeln redan var publicerad. Då skrek Kristin Skogen Lund i luren att artikeln måste avpubliceras och att hon skulle göra ”en stor sak av det”.

En Schibstedchef ska också ha hotat Dagens Media att publiceringen kan få ”konsekvenser för den framtida relationen”.

Någon avpublicering blev det inte, och på tisdagen anklagade Schibsteds ledning Dagens Media för avtalsbrott, bland annat på ett personalmöte och i en intervju med norska Medier24.

I en krönika i Dagens Media avfärdar Linnéa Kihlström anklagelsen som ”löjlig” och ifrågasätter Kristin Skogen Lunds agerande:

”Det sätt hon – och ledningskollegorna – har valt att hantera detta på får mig att allvarligt fundera över hur hon själv är van att behandlas av medier, hennes syn på pressetik samt hur journalisterna på de mediehus hon är vd för (där ingår bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni) förväntas agera i liknande situationer”, skriver Linnéa Kihlström i krönikan. 

Det förekommer att redaktioner får pressmeddelanden med krav på embargo direkt i mejlkorgen, till exempel tidigare i veckan fick förmodligen flera redaktioner mejl från Sveriges Radio om att P1 Morgon ska börja sändas på lördagar, med embargo tills idag. Hur ser du på sådana embargon?
– De handlar sällan om stora nyheter, och då kan man väl respektera önskemålet att avvakta med en publicering. Men för att ett embargo ska gälla måste man vara överens. I min mejlsignatur står det sedan något år att den som vill lämna material mot embargo först måste höra av sig till redaktionen och kolla intresse, och att man därefter eventuellt kan komma överens om en tidpunkt för publicering. I det här fallet var det en planerad intervju och det fanns ingen överenskommelse om embargo.

Vad tycker du om Kristin Skogen Lunds agerande?
– Om högsta ledningen för ett av Nordens största medieföretag tror att det är okej att skrika på reportrar, utöva påtryckningar, kräva avpubliceringar och hota med konsekvenser, då undrar jag om hon är van att få sin vilja igenom på det här sättet, och hur journalisterna på Schibsted förväntas arbeta.

Tycker du att hon är lämplig som vd för Schibsted?
– Jag tycker att hon har mycket att förklara. Hennes lämplighet som vd kanske avgörs av efterspelet, om hon ber om ursäkt för sitt agerande.

Journalisten har utan framgång sökt Kristin Skogen Lund för en kommentar. Øyvind Vormeland Salte, chef för extern kommunikation och vd-kommunikation på Schibsted skriver i ett mejl till Journalisten:

”Vi har nog lite olika upplevelser av hurdan intervjusituationen mellan Kristin Skogen Lund och Dagens Media var, men en eventuell vidare dialog om det tar vi med Dagens Media. Jag kan för övrigt tillägga att Schibsted redan dagen efter ställde upp på en intervju med Dagens Media.”

Fler avsnitt
Fler videos