Gå direkt till textinnehållet

Inga journalistjobb försvinner i Schibsteds stora sparpaket

Schibsted ska spara 500 miljoner på sina nyhetsmedier. Inga tjänster berörs på Svenska Dagbladet eller Aftonbladet. ”Vi klarar oss ganska lindrigt” säger SvD-klubbens Thomas Berglund.

Som Dagens Media rapporterat har den norska mediekoncernen beslutat att affärsområdet News Media ska reducera sina kostnader med 500 miljoner norska kronor innan utgången av 2024.

Igår eftermiddag kommunicerades sparpaketet till tidningarna. Klubbarna på Svenska Dagbladet och Aftonbladet hade inte blivit kallade till MBL eller informerats på förhand.

– Vi klarar oss ganska lindrigt undan den här gången. Det blir ett allmänt snålande på olika poster, men inga arbetstillfällen eller tjänster hotas. Vi kommer kunna göra den tidning vi gjort, säger journalistklubbens ordförande Thomas Berglund.

Annons Annons

– Utifrån förutsättningar och förväntningarna är vi ganska lättade.

Frilansarvoden är tyvärr ofta en kostnad som det brukar dras in på vid breda kostnadsbesparingar, konstaterar Thomas Berglund.

Inte heller på Aftonbladet berörs några tjänster, frilanskostnader har inte heller berörts, säger journalistklubbens ordförande Sarah Milstead. Ändå finns det en besvikelse och frustration hos medlemmarna.

– Vi gick bra 2021 och kunde bemanna upp, det kändes väldigt positivt. Det är klart att det är tråkigt att behöva spara i ett läge där vi kände medvind, och vi vill inte heller hamna i ett för defensivt läge. Vi vill se fortsatta satsningar så att vi kan säkra våra intäkter på sikt. Det kommer att komma fler lågkonjunkturer.

Fler avsnitt
Fler videos