Så reagerar SVT och SR på OPS-utspelet om public service-sammanslagning
Det är dags att våga och vilja ta i den fråga som brukar kallas ”elefanten i rummet”, nämligen organisationen av public services verksamhet, skriver företrädare för Föreningen Oberoende Public Service i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Debattartikeln är undertecknad av Kerstin Brunnberg, Christina Jutterström, Allan Larsson, Jan Petersson och Jan Scherman.
”Den framtida organisationen av public service måste formas utifrån den multimedievärld som vi nu befinner oss i, för att kunna ta vara på de möjligheter som nästa digitala revolution – generativ AI – kommer att innebära” skriver artikelförfattarna.
”Det är en känslig fråga. Det finns starka åsikter för och emot en förändring. Den är så känslig att regeringen i sina direktiv till den statliga utredningen inte tar upp frågan och utredningens ordförande Göran Hägglund har vid flera tillfällen deklarerat att han inte kommer att utreda om public service i framtiden ska finnas i ett eller som i dag tre bolag.” står det i artikeln som också menar att det inte går att lägga locket på och skjuta frågan tio år framåt i tiden.
– Artikeln har flera punkter där de visar på hur medievanorna och mediebranschen förändras, som vi helt håller med om. Det som nog är mest omdebatterat är det som handlar om en utredning om för- och nackdelar med public servicebolagens organisation, säger SVTs vd Hanna Stjärne till Journalisten, och fortsätter:
– SVT har aldrig gått in i frågan om hur bolagen ska vara organiserade, vi tar inte ställning i sak. Men debattartikeln har poänger. Om man skulle tillsätta en utredning är det viktigt att den skulle syfta till att ge public service bättre förutsättningar än hur det ser ut idag. Och det skulle också vara viktigt att den inte tar ljuset från andra helt centrala frågor. Till exempel att public service-bolagen måste ha ett brett uppdrag, att man måste kunna digitaliseras i takt med medievanorna, att de måste ha en ekonomi som är starkare än idag, och stå oberoende av både politik och kommersiella intressen. Det finns många otroligt stora frågor som inte får skuggas av en sådan utredning.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver i ett mejl till Journalisten:
”Det är bra att public service diskuteras och jag delar OPS syn om vikten av att public service oberoende måste stärkas och att den globala konkurrensen utsätter journalistiken för utmaningar av ett slag som vi inte sett tidigare, kommenterar Cilla Benkö i ett mejl till Journalisten och fortsätter:
”En sammanslagning är inte en del av public service-utredningen och det finns goda skäl till det. Ur beredskapssynpunkt innebär dagens konstruktion en avsevärt minskad sårbarhet jämfört med ett enda bolag. Olika bolag innebär olika teknisk infrastruktur, olika beredskapsplaner, olika redaktioner vilket ökar redundansen. Olika bolag innebär också ökad publicistisk mångfald, fler journalister, fler perspektiv vilket gynnar demokratin.”
Journalistförbundets ordförande tror inte att def finns mycket att vinna på att slå ihop de tre bolagen.
”Om det skulle gå att spara en del pengar i marginalen, vilket inte är säkert, väger det inte upp mot det värde som går förlorat, säger förbundets ordförande Ulrika Hyllert till Dagens Nyheter apropå OPS:s debattartikel.