Gå direkt till textinnehållet

RSF om Hamid Noury: ”Han förtjänar livstidsdomen”

”Det var det enda rimliga utfallet”, säger RSF Sveriges ordförande Erik Larsson om att den iranske medborgaren Hamid Noury dömts till livstids fängelse för att ha varit delaktig i hundratals avrättningar, varav många journalister.

Igår fastställde Svea hovrätt domen mot Hamid Noury, som greps på Arlanda 2019. Han döms till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott. Brotten avser hans delaktighet i de hundratals avrättningar genom hängning som gjordes i fängelset Gohardasht i Teheran 1988.

Reportrar utan gränser har under rättegången bidragit med underlag om Nourys delaktighet i folkrättsbrott, tortyr och avrättningar, säger Erik Larsson, ordförande för RSF Sverige, som kallar hovrättsdomen ”det enda rimliga utfallet”.

–  Hamid Noury var medlem av den dödskommission i Gohardashtfängelset som 1988 beordrade avrättningen av hundratals fångar, varav många journalister. Han förtjänar livstidsdomen i Svea hovrätt.

Annons Annons

Erik Larsson konstaterar att Iran är ett av världens värsta länder för journalister.

– Den islamiska diktaturen förföljer och slår ned på alla som ägnar sig åt en oberoende och fri rapportering. Vartenda ord kan tolkas som kritik mot regimen vars tentakler även sträcker sig utanför landets gränser.

Amnesty Sveriges sakkunniga Maja Åberg beskriver för SVT Nyheter domen som ”unik”. Utrikesminister Tobias Billström vill vänta med att kommentera domen tills den vunnit laga kraft, och vill inte kommentera  spekulationerna om att Iran vill använda de fängslade svenskarna Johan Floderus och läkaren Ahmadreza Djalali för att få hem Hamid Noury till Iran, rapporterar SVT.

Irans utrikesdepartement fördömer hovrättsdomen och kallar den för ”fundamentalt oacceptabel”, rapporterar AFP via Omni.

 

Fler avsnitt
Fler videos