Gå direkt till textinnehållet

Så klarar SR utgivarskapet för poddar

Nio av de största produktionsbolagen kräver att grundlagsskyddet också ska omfatta poddarna. Sveriges Radio har hittat en egen väg runt problemet, genom att plattformar som Spotify inte får lagra avsnitten utan i stället strömmar innehållet via RSS-flöden och öppen data (API).

I somras gick nio av de ledande produktionsbolagen i Sverige, inklusive Tredje Statsmakten, ut gemensamt på DN Debatt och menade att poddar diskriminerades i yttrandefrihetslagarna. Bakgrunden är att utgivnings-beviset som man ansöker om hos Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) enbart gäller tillhandahållande av skydd på en specifik domänadress och inte följer med om man lägger upp innehåll på plattformar som Spotify, Acast eller via Apple.

– Det beror på grunderna för vår yttrandefrihetsreglering. Skyddet knyts ej direkt till innehåll utan till vissa tekniker, exempelvis en tryckt bok eller en specifik databas i ett visst tillhandahållande, förklarar MPRTs chefsjurist Ola Vigström. 

Journalister som jobbar för andra medier vet vem som tar smällen, den ansvarige utgivaren, men det gäller inte för poddarna, poängterar Lars Truedson. 

Annons Annons

– Det kan alltså komma en rik jävel efter dig i stället för ansvarig utgivare, vilket är ett problem. Den här formen för journalistik kommer inte heller att försvinna, säger han.

En av de största aktörerna på marknaden är SR, vars poddar går att lyssna på via flera stora plattformar. De har löst det så att man inte publiceringar några poddar direkt i andras databaser, i stället hämtar plattformarna material via deras RSS-flöde och öppna API. 

– Poddarna som man kan lyssna på via and­ra distributionsplattformar lyssnar man således på via länk från sverigesradio.se, en databas som omfattas av YGL 1:4 om grundlagsskydd. Man får inte enligt SRs API-villkor ”klippa” den länken och lägga material direkt på sina egna plattformar, säger Josefin Sandstedt, programjuridiskt ansvarig på SR. 

Läs mer om poddboomens utmaningar: ”Utvecklingschefen på Tredje Statsmakten: ”Allt svårare få tag i duktiga ljudberättare”

 

Fler avsnitt
Fler videos