Gå direkt till textinnehållet

Kurdo Baksi: ”Jag är orolig att spionerilagen ska påverka vår tryck- och yttrandefrihet”

Medieåret 2023 kan bli annorlunda på grund av den nya spionerilagen, tror journalisten och debattören Kurdo Baksi.

Vad händer medieåret 2023?
– Vi lever i en mycket orolig tid. Jag tror att medieåret kan vara händelserikt på grund av Rysslands invasion av Ukraina och Turkiets veto mot svensk och finskt ­Natomedlemskap. Säker­hetsfrågorna i Europa kommer få ganska mycket uppmärksamhet i våra medier. 

– Medieåret 2023 kan bli annorlunda på grund av den nya spionerilagen. Jag är orolig att den påverkar vår tryck- och yttrandefrihet. Som bekant har vi sedan 1766 världens äldsta Tryckfrihetsförordning. En röst inom mig säger att även yttrandefriheten kommer att hamna i fokus.

… och om du får önska?
– Jag hoppas den svenska yttrande- och pressfriheten är lika stabil som förut även om en ny lag har antagits. Jag ser fram emot fler avslöjanden. Dessutom hoppas jag att fler oroshärdar som inte bevakas i vanliga fall får vår uppmärksamhet i våra medier. Jag önskar att utrikesbevakningen i Sverige får större ekonomiska resurser.

– Och så önskar jag att de svenska yttrandefrihetsfångarna Dawit Isaak och Gui Minhai blir fria och tillåts komma hem till sina familjer i Sverige. Samma frihet önskar jag åt hundratals frihetsberövade journalister runt om i världen. 

Fler avsnitt
Fler videos