Gå direkt till textinnehållet

RSF: Ukrainske Reuters-fotografen avrättades av ryska styrkor

RSF avslöjar i en rapport att den ukrainska fotografen Maksim Levin blev avrättad, möjligtvis också torterad, av ryska soldater. ”Jakten på förövarna har precis börjat”, säger Arnaud Froger, chef över undersökningsavdelningen på RSF till Journalisten. 

Journalisten har tidigare berättat att den ukrainske fotografen Maksim Levin, som bland annat arbetade för Reuters, hittades död tillsammans med sin livvakt i den lilla byn Monschun norr om Kiev den 1 april.

RSF-medarbetarna Arnaud Froger, chef över undersökningsavdelningen, och den franske krigsfotografen Patrick Chauvel, har rest till området för att undersöka händelserna och nu också sammanfattat sina slutsatser i en rapport.

Enligt rapporten började allt med att Levin tappade kontrollen över sin drönare i skogen nära Moschun den 10 mars. När han återvände tre dagar senare ockuperade ryska styrkor fortfarande området.

Levin var ändå fast besluten att ändå försöka hitta sin drönare eftersom han var övertygad om att det fanns viktiga bilder i den, i stället hamnade han i klorna på ryska styrkor.

När RSF kom till platsen den 24 maj för att undersöka saken hade de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från området, men Levins totallförstörda bil stod fortfarande på platsen.

– När vi kom dit var brottsplatsen ganska orörd, det är ett område som är fullt av minor och väldigt svårt att ta sig in i. Det finns tusentals kulhylsor i området så det är väldigt svårt att hantera allt bevismaterial, säger Arnaud Froger till Journalisten.

Bland annat har RSF säkrat flera kulor från vapen på platsen, tillsammans med id-handlingar från Levins livvakt. Man har också identifierat 14 kulor i bilvraket och flera tillhörigheter med DNA-spår som pekar mot att ryska soldater varit väldigt nära platsen. Förutom det har man också samlat in vittnesmål och bildmaterial.

Med hjälp av metalldetektor har man också hittat det man tror är kulan som dödade Levin.

”En analys av bilderna från brottsplatsen, observationerna som har gjorts på plats och de fysiska bevisen som hittats, pekar tydligt mot en ren avrättning efter att man har förhört och möjligtvis också torterat offren”, skriver RSFs generalsekreterare Christophe Deloire i en kommentar i rapporten.

– De fynd vi har gjort är fundamentala för en framtida brottsundersökning. Det kan också bli avgörande i ett senare skede. DNA-spår efter ryska soldater kan komma att identifiera de soldater som fanns i skyttegravar nära brottsplatsen, och när den bli där journalisten färdades. Jakten på förövarna har precis börjat, menar Arnaud Froger.

Fler avsnitt
Fler videos