Gå direkt till textinnehållet

Prisade fotografen Jack Mikrut: ”Alltid vurmat för det raka positiva reportaget”

Fotografen Jack Mikrut vinner flera internationella priser. Han tror på en ljusare framtid för bildjournalistiken. ”Bildens betydelse kommer att stärkas.”

Dagens industris fotograf Jack Mikrut vinner första pris i kategorin sportreportage i den internationella tävlingen National press photographers association (NPPA) för sitt reportage om slädhundar i Di Weekend. NPPA ger även Jack Mikrut andra priset i kategorin porträtt, för bilden på arméchef och generalmajor Karl Engelbrektson i grön kamouflageuniform (nedan).

– Jag visste att jag var finalist i fototävlingen POYI, men hade glömt bort NPPA. Jag prenumererar på Journalistens nyhetsbrev och förra veckan läste jag att Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen vunnit klassen Feature i NPPA för sin bild, säger han.

­– Då gick jag in på deras hemsida och döm om min förvåning – jag hade blivit etta i kategorin sportreportage och tvåa i porträtt! Jag blev förstås väldigt glad. Det har aldrig hänt att jag fått placeringar i två stora internationella tävlingar och dessutom nominering i Årets bild samtidigt.

Reportaget om Sveriges bästa slädhundförare Marie Israelsson fotades i mörker med endast pannlampor som ljus. Kontrasten mellan ljus och mörker tror Jack Mikrut var en anledning till vinsten.

­– Marie och hennes sambo tränar hundarna när det är mörkt. Jag har inte använt något annat ljus än deras pannlampor, förutom att jag hade en egen för att se någonting. Ljuset i bilderna från pannlamporna i kontrast till mörkret skapar en speciell stämning i bilderna.

Foto: Jack Mikrut

Jack Mikrut menar att fototävlingar ofta har många kategorier som premierar konflikter, naturkatastrofer och krig.

– Jag har alltid vurmat för det raka positiva reportaget. Slädhundarna och deras tränare kämpar men det är positivt.

Hur viktigt är det för dig att vinna priser?
­– Många säger att det är omöjligt att tävla i fotografi för det handlar mycket om tycke och smak. Men jag älskar att tävla i fotografi och blir otroligt glad när jag får en placering där erfarna jurymedlemmar har tyckt till. Genom priser och nomineringar får bilden också mer uppmärksamhet.

Hur ser framtiden ut för bildjournalistiken?
– Jag tycker den ser ljusare ut än på länge. Flera tidningar, däribland Di, lägger mycket resurser på bild. Jag tror att DN har anställt flera fotografer på sistone. Bildens betydelse kommer stärkas ännu mer.

Ser du risker med att flera tidningar inte längre har egna fotografer?
– Det är bra att ha egen fotograf på en redaktion för då blir det lättare att planera olika jobb framför allt de större reportagen. Men med det sagt tycker jag personligen att en blandning av frilans och egna fotografer är väldigt bra. Det är väldigt bra för utvecklingen av bildjournalistiken. Med bara en fast fotograf på en tidning kan bildkreativiteten lätt stagnera. Flera av de nominerade till Årets bild är duktiga frilansfotografer. My Matson från Nordens Fotoskola är praktikant hos oss och hon blev nominerad. Vi blev jätteglada på redaktionen.

Nina von Koch
nk@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos