Gå direkt till textinnehållet

RSF polisanmäler Lukasjenko för flygplanskapning

Reportrar utan gränser (RSF) har anmält Belarus president Aleksandr Lukasjenko för flygplanskapning. 

I ett brev till Litauens riksåklagare kräver Reportrar utan gränser en utredning av Belarus påtvingade omdirigering av Ryanairs flyg 4978 från Aten till Vilnius den 23 maj. Planet hade 126 passagerare, bland annat journalisten Raman Pratasevitj, som greps när planet landat på flygplatsen i Minsk.

Enligt RSF finns det mycket som tyder på att Belarus president Aleksandr Lukasjenko gjort sig skyldig till flygplanskapning.

”Efter att ha granskat de belarusiska myndigheternas uttalanden om ett bombhot kan Reportrar utan gränser (RSF) konstatera att det handlar om ett uppdiktat hot”, skriver organisationen i ett pressmeddelande, och menar att det framgår av omständigheterna att syftet med bombhotet var att tvinga planet att landa i Minsk så att journalisten Raman Pratasevitj kunde gripas.

– Den här händelsen saknar historiskt motstycke och det är uppenbart att Aleksandr Lukasjenko genom kapningen ytterligare vill skrämma allmänheten, särskilt journalister, till tystnad, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige (bilden).

– Vi har valt att anmäla Aleksandr Lukasjenko eftersom han var den som gav order om kapningen, med tydligt terrorsyfte, och anklagelserna är långt ifrån överdrivna, säger Christophe Deloire, RSFs generalsekreterare.

I brevet till den litauiska riksåklagaren menar RSF att syftet med att gripa Raman Pratasevichs var att skrämma allmänheten, särskilt kritiskt granskande belarusiska journalister.

”Det råder inga tvivel om att gripandet av Pratasevitj, efter en kapning av en internationell flight som saknar motstycke, handlar om att skrämma alla belarusiska journalister, i landet och utanför. Agerande tjänar till att visa dem alla att var de än befinner sig kan de gripas av regimen och kastas i fängelse. Det visar att regimen inte drar sig för att gripa vem som helst som kritiserar den”, skriver RSF.

Raman Pratasevitjs filmade erkännande, som igår visades på Belarus tv, ”understryker bara denna cyniska strategi”, menar RSF och skriver: ”I filmklippet säger han att han gjort sig skyldig till att organisera massupplopp, vilket inte är sant.”

Belarus rankas på plats 158 av 180 i RSFs pressfrihetsindex.

Fler videos
Fler avsnitt