Gå direkt till textinnehållet

Danska journalister och publicister polisanmäler Apple

Dansk Journalistforbund (DJ) och Danske Medier (DM) anmäler Apple för brott mot EUs upphovsrättsdirektiv.

Intresseorganisationen Rettighedsalliancen har på torsdagen polisanmält Apple å DJs och DMs vägnar för upphovsrättsintrång i strid med EUs upphovsrättsdirektiv (DSM-direktivet). Bakom anmälan står också Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation (DPCMO), som samlar den danska nyhetsbranschen i upphovsrättsförhandlingarna med de stora teknikföretagen.

Apple har under många år använt medieinnehåll för sin nyhetstjänst utan att betala för det, menar Rettighedsalliancen i sin anmälan och uppger att upphovsrättsinnehavarna har försökt få en dialog med Apple i två och ett halvt år, utan framgång.

– Som representant för professionella skribenter och fotografer är det viktigt för Dansk Journalistforbund att skicka en tydlig signal att det är oacceptabelt när Apple eller andra teknikjättar parasiterar på texter och bilder i danska medier. När de journalistiska mediernas ekonomi undergrävs på detta sätt kan det på lång sikt innebära ett hot mot den fria pressen, och därmed mot demokratin i Danmark, säger DJs förbundsordförande Tine Johansen i en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt