Reporter undkom mordförsök – släktingar sköts ihjäl

18 februari, 2021

Journalisten Edgar Leyva Mendoza överlevde ett mordförsök i Ocotlán, Mexiko, och befinner sig på hemlig ort. Hans syster och moster sköts ihjäl.

Den 3 februari uppgav polisen i Ocotlán i den södra delstaten Oaxaca i Mexiko att två kvinnor hittats ihjälskjutna och att en förundersökning om mord inletts. Flera medier rapporterade att en journalist också mördats vid samma tillfälle, men det visade sig vara fel. Under de följande dagarna klarnade bilden av vad som inträffat.

Journalisten Edgar Leyva Mendoza arbetade den aktuella dagen på ett stycke jordbruksmark i Ocotlán tillsammans med sin syster Rosa Isela Leyva och moster Bernarda Ramírez, när en bil stannade intill markgränsen. Två män klev ur bilen och frågade efter Edgar Leyva Mendoza. När de två kvinnorna närmade sig bilen öppnade männen eld.

Edgar Leyva Mendoza flydde från platsen och lyckades undkomma, men hans syster och moster dog. Det uppger bland andra Committee to Protect Journalists (CPJ). Edgar Leyva Mendoza befinner sig nu på hemlig ort och kommer att placeras i det federala skyddsprogrammet för hotade journalister.

Edgar Leyva Mendoza är en av grundarna till nyhetssajten Urbano 24 Horas som bevakar regional politik i Oaxaca och återkommande rapporterar om misstänkt korruption och maktmissbruk.

I januari publicerade Urbano 24 Horas en artikel om korruption vid delstatsmyndigheten för beredskapsskydd och säkerhet. Efter att artikeln publicerats mottog Edgar Leyva Mendoza flera hot, uppger han för CPJ.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies