Gå direkt till textinnehållet

Publicistfamiljs stiftelse och universitet ska prisa vetenskapsjournalister

Örebro universitet och The Hamrin Foundation, som drivs av tidigarre Hall Media-ägarna familjen Hamrin, kommer nästa år dela ut 75 000 kronor till en journalist som rapporterat om forskning på ett begripligt sätt.

Tidigare i år instiftade Örebro universitet och The Hamrin Foundation ett pris för ”framstående forskningskommunikation”. Nu meddelar universitet att en ny kategori, som riktar sig till journalister, har lagts till priset. 

– Media spelar en viktig roll i att sprida forskning, få den begriplig för fler och kritiskt granska och värdera vad som är viktigast att berätta om, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet i ett pressmeddelande. 

Priset är på 75 000 kronor och ska gå till en journalist ”som, på antingen nationell eller internationell nivå, gjort forskning tillgänglig för allmänheten genom att berätta om forskning eller förklara komplicerade skeenden på ett begripligt, inspirerande och intresseväckande sätt”.

Det kommer också, likt förra året, att delas ut ett pris på 100 000 kronor till en person som kommunicerat forskningsresultat under en längre period och ett pris på 50 000 kronor till en forskare eller doktorand vid Örebro universitet som kommunicerat kring forskning. 

För prispengarna står The Hamrin Foundation, som hette tidigare Carl-Olof och Jenz Hamrins Stiftelse. Den bildades 1985 efter att Jenz Hamrin, då änka till Carl-Olof Hamrin, och deras dotter donerat en tredjedel av deras aktier i bolaget Herenco AB, som då ägde Hall Media som gav ut Jönköpings-Posten, till stiftelsen. Carl-Olof Hamrin var vd och ansvarig utgivare för Jönköpings-Posten mellen 1934 och 1969. Hans far, Josef Hamrin, köpte i början av 1900-talet Jönköpings-Posten och var tidningens chefredaktör. Bonnier News och norska Amedia köpte Hall Media från Herenco AB 2020. 

Stiftelsens syfte är att främja vetenskaplig forskning och totalt har över 320 miljoner kronor delats ut sedan starten. I dag leds stiftelsen av Lovisa Hamrin, barnbarn till Carl-Olof Hamrin. Hon har bland annat tidigare arbetat inom Schibsted och Hall Media.

– Vi vill uppmärksamma hur viktigt det är att forskningens resultat sprids till allmänhet, näringsliv och beslutsfattare. Forskningsbaserad kunskap gör oss inte bara klokare – den är faktiskt också helt avgörande för att vi ska kunna lösa både dagens och morgondagens problem, säger hon i ett pressmeddelande. 

Vem som helst kan nominera via universitetets hemsida. Vinnarna kommer att få sina pengar på Örebro universitets årliga akademiska högtid som hålls den 16 februari nästa år. 
 

Fler avsnitt
Fler videos