Gå direkt till textinnehållet

Public service-anställda fortsätter att gå till jobbet

Medan Sveriges Radio rekommenderar alla som kan att fortsätta jobba hemma öppnar SVT nu för en dag i veckan på jobbet. Men i praktiken kryllar det av folk på många public service-redaktioner. Och åtgärder för att minska smittspridning har dröjt, kritiserar fackklubbarna. UPPDATERAD

På Sveriges Television har graden av hemarbete under coronavåren varierat kraftigt, även om rekommendationen varit att så många som möjligt ska jobba hemma. Under hösten är rekommendationen att vara på jobbet en dag i veckan.

– Men den är väldigt töjbar. Vi ser att olika chefer med liknande ansvarsområden gör helt olika bedömningar. Särskilt en del nyhetsredaktioner har jobbat på som vanligt, man har tagit fasta på Hanna Stjärnes ord om att vårt samhällsuppdrag går före att minska smittspridningen, säger klubbordförande Hanna Nyberg.

Journalistklubben har lyft frågor om ergonomi och ensamhet för hemarbetare, samt ifrågasatt när medarbetare i riskgrupper riskerat att behöva gå på presskonferenser. Man har även behövt slå ned på för trånga redaktioner. Nu vill klubben se åtgärder för att kunna förskjuta arbetstiden, och ekonomiska lättnader för medarbetare som vill slippa åka kollektivtrafik.

Annons Annons

– Att till exempel ta bort parkeringsavgifterna, som TV4 gjort, vore helt rimligt.

Sveriges Radio behåller däremot rekommendationen att alla som kan ska jobba hemma, året ut. Men i praktiken ser det även här olika ut eftersom de lokala cheferna har beslutsmandatet, konstaterar Johanna Lindblad Ahl som leder journalistklubben:

– Generellt är vi positiva till riktlinjen att försöka ha så många hemma som möjligt även i höst. Både för att skydda medarbetarna och verksamheten.

Klubben är samtidigt tydlig med att lyhördhet krävs, eftersom medlemmar upplever hemarbete väldigt olika. Den har också behövt påtala när redaktioner varit sena med att glesa ut och styra upp hygienrutiner.

Trots rekommendationen är majoriteten medarbetare nu tillbaka på jobbet på ett antal P4-kanaler. Det gäller till exempel P4 Gävleborg, P4 Skaraborg och P4 Kronoberg.

– Hos oss har det alltsedan starten varit väldigt få som jobbat hem­ifrån. Vi har kommit till radiohuset ungefär som vanligt, fast med många nya rutiner, berättar Mar­thina Stäpel, ordförande för journalistsektionen vid P4 Skaraborg.

– Det har känts som att de flesta tycker det är skönt att få vara på plats på en redaktion igen. Men vi har spridit ut oss mer än vanligt och påminner varandra om att hålla avstånd, berättar sektionsordförande Tomas Forsman på P4 Gävleborg om hur man arbetat den senaste tiden.

Enligt nya direktiv i Gävle ska dock alla reportrar som kan nu jobba hemifrån.

– Och morgonmöten har vi från och med måndag digitalt istället för att stå på redaktionsgolvet allihop.

På Sveriges Radio i Malmö är alla som behövs i P4-produktionen på plats i radiohuset, medan övriga reportrar jobbar hemifrån.

– För en del funkar det bra me­dan andra känner sig isolerade. Det blir bättre med digitala möten, effektivare och kortare. Men det är stressande för många att sitta hemma och läsa in prator under ett täcke, eller göra telefonare i den app vi ska använda, säger Lotta Malmstedt, ordförande för klubbsektionen i Malmö.

Samtidigt finns kritik mot smittrisken i radiohuset.

– Nu ska desken i Malmö möbleras om, man har suttit för tätt. Det kan ses som ett sent uppvaknande och medlemmar har varit kritiska och tyckt att det inte känts bra.

Även på P4 Jämtland finns en självkritik för att man inte varit tillräckligt bra på att sprida ut sig på redaktionen, och på P4 Kronoberg finns oro för smittspridning när samtliga P4-anställda nu återvänt till radiohuset.

– Samtidigt fungerade arbetet när folk jobbade hemma i våras mycket knackigt och en del mådde dåligt av att jobba hemma. Det väger över att kunna ha alla samlade i ett hus, menar sektionsordförande Thomas Aaby-Ericsson.

På P4 Norrbotten finns i princip bara sändande personal och några vikarier på redaktionen, sedan den 13 mars. Hemarbetet är påfrestande psykosocialt, menar sektionsordförande Linnea Luttu:

– Majoriteten av våra medlemmar tycker att det är jobbigt. Både socialt men också att jobbet är svårare att utföra för en del. Vi förstår alla allvaret i det som pågår, men samtidigt funderar vi över den psykiska hälsan i det långa loppet.

Fler avsnitt
Fler videos