Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet kritiserar utredning om skydd för offentliganställda

Journalistförbundet kritiserar flera förslag i regeringens utredning om starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Förslagen begränsar yttrandefriheten, enligt förbundet.

I Journalistförbundets remissvar skriver man att de förslag till åtgärder som presenteras i utredningen inte är ändamålsenliga, utan inskränker yttrandefriheten och begränsar offentlighetsprincipen.

Bland förslagen till åtgärder finns exempelvis det nya brottet ”förolämpning av tjänsteman”, samt att begränsa offentlighetsprincipen genom att utelämna namn på beslutsfattare.

– Att begränsa den grundlagsskyddade rätten att ta del av allmänna handlingar kan på kort sikt framstå som ett effektivt sätt att motverka problemen. Det är dock en åtgärd som ger andra negativa effekter för demokratin i form av minskad insyn. Det i sin tur riskerar att leda till minskad tillit till myndigheterna och därmed till vår demokrati, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Ulrika Hyllert betonar att det är oacceptabelt att anställda inom offentlig sektor utsätts för hot och våld, men Journalistförbundet anser att förebyggande arbetsmiljöåtgärder bör prioriteras framför begränsningar i yttrandefriheten och offentlighetsprincipen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos