Gå direkt till textinnehållet

Internationell Pen-kongress i Uppsala: ”Hatspråk växande problem i alla länder”

Den här veckan samlas 250 deltagare från alla kontinenter i Uppsala, när yttrandefrihetsorganisationen Pen International håller sin 88:e världskongress. Hot mot klimatskribenter är ett tema.

– Delegaterna är här för ett formellt årsmöte, men också för att utbyta erfarenheter av arbetet med fängslade författare och arbetet med författares villkor och yttrandefrihet, säger Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson.

Kongressens teman är ”hatspråk”, övervakningsfrågor och hot mot klimatjournalister.

Varför har ni valt de här temana?
– Hatspråk har vi jobbat med ganska länge, det är ett växande problem i alla länder, ibland organiserat, ibland inte organiserat. Övervakning är en superaktuell fråga, eftersom övervakningsmöjligheterna ökade i nästan alla länder under pandemin.

Annons Annons

– När det gäller hot mot de som skriver om klimat och miljö har Pen International märkt att det är ett växande problem i många länder. Även i Sverige har vi hört att de som är profilerade på området blir mer utsatta.

Imorgon deltar Brasilienkorrespondenten Henrik Brandão Jönsson i ett panelsamtal om just våld och hot mot klimatjournalister, som en del av kongressens publika program.

– Han kände den i juni mördade miljöjournalisten Dom Phillips, säger Jesper Bengtsson.

Vad kan en ideell organisation som Pen förändra när det handlar om stora frågor som näthat?
– Dels kan man hjälpa de som utsätts för det, och gå in i diskussioner på nätet, och försöka lösa det när någon behöver gömma sig, vara borta ett tag. Dels handlar det om att hålla diskussionen levande, vända och vrida lite på det. [Författaren] Siri Hustvedt som talade igår gör en insats bara genom att problematisera frågan: vad är hatspråk, vad gör det?

Kongressen arrangeras i Sverige samtidigt som Svenska Pen firar 100.

Hur mår hundraåringen Svenska Pen?
– Mycket bra. Det går väldigt bra för Pen, bara det att vi kan arrangera det här är häftigt. Vi är snart över 1 000 medlemmar och många volontärer på plats här i Uppsala.

Kongressen pågår till och med lördag.

Fler avsnitt
Fler videos