Gå direkt till textinnehållet

”Fredagsciggen är väldigt trevlig”

Felix Wedjesjö, 30 år, är vikarierande reporter på Gotlands Allehanda och har sett många delar av Sverige genom jobb på lokal­tidningar. Mellan arbetspassen tränar han fotboll med sitt korpenlag eller spelar trummor i ett jazzband. 

Då börjar jag oftast min arbetsdag: Klockan 8.

… och slutar: Klockan 17. 

Favoritfråga att bevaka: Jag tycker politik är kul, att begära ut handlingar och bevaka offentlig verksamhet. Jag gillar utmaningen som finns i att göra det intressant.

Annons Annons

Bäst med lokaltidning: Jag gillar verkligen variationen i jobben man får göra. Det är också kul att man som ett av få medier på ön enkelt får tillgång till de inflytelserika personerna här. 

Journalistisk förebild: Svetlana Aleksijevitj. My Vingrens och Diamant Salihus hängivenhet är väldigt imponerande. Men också Filip och Fredrik när de gjorde tv utanför studion. Att få folk på stan att öppna sig är svårt har man lärt sig efter att ha gjort många enkäter. 

Tråkigaste jobb jag gjort: En gång när jag jobbade kvällen före julafton fick vi 21.30 ett tips om att det saknades mjölk på ett äldreboende. Då fick jag i uppgift att ringa något stackars nattarbetande vårdbiträde och ställa henne mot väggen. Det kändes som ett jävligt missriktat ansvars­utkrävande. 

Så är Gotland i november: Jag gillar det, lite blåsigt och blött emellanåt men känslan är inte att det stänger ner. Det är nog få städer med samma invånarantal som har så många restauranger och barer som Visby.

Då blir jag stolt: När man gjort ett grundligt arbete och lyckas ta fram egen journalistik som gör att tidningen ligger i första ledet. Det är viktigt för vår relevans att vi inte bara är reaktiva. 

Mina lunchvanor: Oftast matlåda, men tycker det är jävligt tråkigt att laga mat. På söndagar lagar jag både lunch och middag för hela veckan så att jag slipper tänka på det. På fredagar brukar vi kollegor åka och äta någonstans. 

Arbetsmiljöproblem jag haft: Inte på min nuvarande arbetsplats, men på tidigare jobb har jag upplevt att man som vikarie inte inkluderats på arbetsplatsen och att man ses som en tillfällig lösning. 

Kaffe- och nikotinvanor: Jag dricker mycket kaffe, men har aldrig tyckt det varit gott. Jag dricker bara en fjärdedel av kaffet, när det kallnat hämtar jag en ny kopp och gör samma sak. Det anser jag vara min fulla rätt. Jag och några kollegor tar en cigg varje fredag, det är inte heller gott, men jag tycker båda sakerna är väldigt trevliga. 

Roligaste jobb jag gjort: När jag fick skriva en 12 000 tecken lång artikel om midsommarkrisen 1941. Det var ­roligt att gå tillbaka och skriva utifrån ett historiskt källmaterial. Det är inte så ofta man får 12 000 tecken till sitt förfogande, men tror att min redaktör och jag delade samma intresse. 

Så känner jag för musik när jag skriver: När jag varit webbredaktör har jag inte lyssnat på musik eftersom man pratar så mycket med andra. När jag är reporter är det bra för att undvika att störa kollegor och mig själv. Jag hoppar annars gärna in i samtal. 

Fler avsnitt
Fler videos