Gå direkt till textinnehållet

Protester mot utmärkelse till ungersk journalist

Över 100 kulturarbetare, forskare och intellektuella lämnar tillbaka sina förtjänstmedaljer i protest mot att Ungern i år har gett medaljen till en journalist som upprepade gånger uttryckt sig rasistiskt.

Journalisten Zsolt Bayer har tilldelats den ungerska förtjänstmedaljen för sin ”exemplariska journalistik som bland annat satt fokus på människoöden i det sovjetiska fånglägersystemet Gulag”, skriver P1 Kulturnytt. Det har fått över 100 tidigare pristagare att lämna tillbaka sina medaljer i protest.

”För mig handlar det om att jag inte vill befinna mig i samma slags krets som en man som har den här sortens åsikter”, säger Andras Heisler, ordförande för den judiska federationen i Ungern, som fick förtjänstmedaljen för fyra år sedan.

Zsolt Bayer har upprepade gånger uttryckt sig rasistiskt. Bland annat har han liknat romer vid djur och sagt att Ungerns judar har sig själva att skylla för förintelsen, skriver P1 Kulturnytt.

Annons Annons

Andras Heisler tror inte att den ungerska regeringen i sig är antisemitisk, utan att man har valt att ge Zsolt Bayer medaljen för att försöka locka väljare från det fascistiska partiet Jobbik.

Trots protesterna har den ungerska regeringen inga planer på att dra tillbaka utmärkelsen. Den ungerska ministern Janos Lazar har sagt att han inte håller med om allt Zsolt Bayer skriver, men tycker inte att det tar ifrån honom de bra saker han har åstadkommit. 

Fler avsnitt
Fler videos