Gå direkt till textinnehållet

”Programledare måste kunna gå in när debattörer ljuger”

Programledare i public service måste kunna gå in och bryta när debattörer överdriver eller ljuger i sändning. Det menar kulturjournalisten Lars Hermansson. I en debattartikel på Journalisten.se nämner han två exempel, Aktuellt och P1 Morgon, där han anser att de inbjudna debattörerna har fått gå för långt.

Lars Hermansson menar att det demokratiska samtalet blir ”meningslöst när verklighetsbeskrivningarna ligger långt ifrån varandra” och att programledare måste kunna gå in och ifrågasätta varifrån politiker i debatter i medierna har hämtat sina uppgifter ifrån när de inte stämmer.

I sin debattartikel ger han exempel på två debatter där han anser att debattörerna fått överdriva sina påståenden utan att programledarna brutit in: SVTs Aktuellt och P1 Morgon:

”Visst, det skulle ha upptagit några minuters sändningstid att komma fram till en rimlig utgångspunkt, men det kanske det är värt det för att få till ett samtal som är relevant. Det förutsätter förstås att programledaren är någorlunda insatt i det ämne hen ska debattleda, och vi vet ju att redaktionerna ofta är underbemannade och att det saknas resurser, fast kanske inte på SVTs flaggskepp eller hur?”

Annons Annons

”De två exempel jag har angivit är från närtid, men tendensen har funnits i decennier och har med all säkerhet bidragit till det utbredda politiker- och journalistföraktet, samt den populism som följt i dess spår. Självklart ska det mer till för att rädda demokratin, men ett mer aktivt och initierat programledarskap i offentliga debatter kan vara en viktig början”, skriver Lars Hermansson.

Läs hela debattartikeln här: ”Programledare i radio och tv måste gripa in och styra debattsamtalet”

Fler avsnitt
Fler videos