Gå direkt till textinnehållet

Fem debattörer: ”Svenska redaktioner undviker att kritiskt granska SD”

Den från USA importerade strategin att skjuta på budbäraren – medier – har lett till att svenska nyhetsredaktioner undviker att kritiskt granska SD, skriver bland andra journalisten Patrik Oksanen och förre TV4-vd:n Jan Scherman i en debattartikel.

I en debattartikel som publiceras i Journalisten idag konstaterar Patrik Oksanen, Jan Scherman, tidigare journalisten Willy Silberstein, Fores vd Ulrica Schenström samt statsvetaren och S-debattören Carl Melin att medier och forskare allt oftare blir en måltavla i den svenska politiska debatten.

”Vi lever i en tid när regeln skjut inte budbäraren har övergivits. Att ge sig på budbäraren är en avsiktlig strategi, genom att misstänkliggöra och sätta bilden av att budbäraren är partisk så tystas rapportering som går emot det egna politiska intresset. För att slippa kritik kommer budbäraren medvetet eller omedvetet att bli partisk åt det andra hållet för att slippa bli misstänkliggjord.”

Strategin har lett till att redaktionerna kompenserar för att inte uppfattas som partiska, menar debattörerna.

Annons Annons

”När public service angrips för att inte 'lyfta problemen med invandringen' blir invandring och andra kulturkrigsfrågor under många år de dominerande ämnena i Agenda och andra debattprogram. […] Angreppen på public service har lett till att det i princip blivit omöjligt att kritisera eller ifrågasätta Sverigedemokraternas politik. Ingen programledare avbryter en gäst som i studion ifrågasätter Vänsterpartiets kommunistiska förflutna, eller lyfter fram IB eller andra socialdemokratiska skandaler. Men varje gång en gäst kritiserar SD avbryts denne med att 'nu är inte Sverigedemokraterna här och kan försvara sig'. Nyhetsredaktionerna undviker mer eller mindre medvetet att kritiskt granska SD.”

De efterfrågar en mobilisering för fri och oberoende journalistik och ”för ett förstärkt public service som inte toppstyrs av politiska krafter”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i helgen levererar Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman mediekritik från ett annat håll. Cavalli-Björkman kritiserar den politiska rapporteringen för att vara för fixerad vid spelet bakom kulisserna och att handla för lite om sakfrågor.

”Rapporteringen liknar mer och mer ett referat från en rugbymatch, där tacklingar har ersatts av politikens glåpord, retoriska halvsanningar eller lögner. De politiska redaktörerna nickar belåtet åt sina proffstyckares spaltmeter. Hantverket sköter sig självt nu när skvaller blivit synonymt med nyhet. Det enda som publiken i slutändan minns är vem som fick den hårdaste tacklingen, inte vem som vann matchen”, skriver Cavalli-Björkman på DN Debatt.

Fler avsnitt
Fler videos