Pressfrihetsgala stoppas på uppmaning av anhöriga
Journalistförbundets dagspressdistrikt hade långt gångna planer på att arrangera en större pressfrihetsgala på Pressfrihetens dag den 3 maj. Flera distrikt och organisationer skulle delta i arrangemanget. Nu stoppas galan, efter önskemål från Johan Perssons och Martin Schibbyes familjer.
Planeringen av pressfrihetsgalan var långt gången. Galan skulle ha arrangerats av tre av Journalistförbundets distrikt: Dagspressdistriktet, Radio- och TV-distriktet och Ekendistriktet.
Dessutom skulle Amnesty, Författarförbundet, Reportrar utan gränser och Publicistklubben medverka. Galan skulle inledas med en paneldebatt och efterföljande fest, till stöd för Martin Schibbye och Johan Persson.
Reportrar utan gränser planerade att dela ut sitt årliga pressfrihetspris på galan, som var tänkt att hållas på Debaser i Stockholm. Man räknade med 400–500 gäster.
Men Schibbyes och Perssons familjer drog sig ur och riktade önskemål om att Journalistförbundet skulle ligga låg, därmed ställde Galakommittén in.
Anders Forsström, ordförande i Dagens Nyheters journalistklubb, är kritisk till beslutet att stoppa galan.
– Det lönar sig tydligen för regimer att kidnappa journalister. Det blir ju en gisslansituation. Man ger efter för Etiopiens regim som vill tysta journalister, säger Anders Forsström.
– Jag har full förståelse för att de anhöriga vill att vi ska ligga lågt. Men det här blir en absurd situation där vi spelar med i spelet. Den tysta diplomatin sprider sig när vi inte utmanar de regimer som hotar pressfriheten, säger Anders Forsström.
Han menar att man kunde ha ändrat inriktningen på galan.
– Det finns problem med pressfriheten på många andra platser runt om i världen, till exempel i Ryssland.
Signe Lidén var sammankallande i kommittén. Hon sitter också i förbundsstyrelsen.
– Jag har inga kommentarer. Du får prata med Pär Trehörning på förbundet, säger Signe Lidén till Journalisten.
Finns det inte en risk att detta uppfattas som att man ger efter för regimen i Etiopien?
– Jo, kanske det. Vi kanske gör ett arrangemang i höst i stället när läget är annorlunda. Men jag har som sagt var inga kommentarer.
Pär Trehörning, ombudsman på Journalistförbundet, är den på förbundet som har haft mest kontakt med Martin Schibbyes och Johan Perssons familjer.
– Det framkom önskemål från dem att vi skulle ligga lågt. Vi har valt att följa deras uppmaning, säger Pär Trehörning.
Finns det inte en risk att detta uppfattas som att man ger efter för regimen i Etiopien?
– Vi har valt att följa uppmaningen från de anhöriga i det här fallet.
Reportrar utan gränser ställde sig positiva till att medverka på galan och planerade att dela ut sitt årliga pressfrihetspris under evenemanget. När Journalisten kontaktar Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser, vet han inte ens om att galan är inställd.
– Jaså? Jag har inte hört av dem på ett tag, så vi visste inte om det skulle bli av. Vi får dela ut priset på ett eget arrangemang i stället, säger Jesper Bengtsson.
Vad tycker du om att man ställer in galan på uppmaning från Martins och Johans familjer?
– Jag har ingen synpunkt på det. Det finns ett behov av att sköta detta på ett bra sätt.