Gå direkt till textinnehållet

IFJs uppmaning: Följ journalistisk etik i Gaza

I ett pressmeddelande uppmanar Internationella journalistförbundet, IFJ, världens nyhetsförmedlare att följa det etiska regelverket under bevakningen av konflikten mellan Israel och Palestina. 

Det pågår ett informationskrig kring händelserna i Israel och på Gazaremsan. Det finns i dagsläget ingen möjlighet för utländska journalister att komma in i Gaza för att kontrollera uppgifter som sprids. 

Nu går det internationella journalistförbundet IFJ ut och uppmanar journalister att bara publicera uppgifter som kunnat bekräftas, och att inte låta vilja att snabbt rapportera trumfa faktakoll. Det efter att de noterat att flera mediehus spridit felaktiga uppgifter om kriget. 

Organisationen uppmanar alla att följa de riktlinjer som finns i dess etiska regelverk https://www.ifj.org/who/rules-and-policy/global-charter-of-ethics-for-journalists.

Annons Annons

Bland annat artikel fem, som slår fast: “brådska eller omedelbarhet vid spridning av information ska inte ha företräde framför verifiering av fakta och källor”.

Organisationen uppmanar också världens nyhetsredaktioner att avstå från att publicera för ingående och chockerande bilder på offer i konflikten. 

"Respekt för fakta och allmänhetens rätt till sanning är journalistens främsta plikt. I denna svåra tid bekräftar IFJ sin solidaritet med sin palestinska systerorganisation och sitt stöd till alla journalister, var de än befinner sig", säger IFJs generalsekreterare i pressmeddelandet. 

Fler avsnitt
Fler videos