Gå direkt till textinnehållet

Portugisisk polis avlyssnade journalister

Portugisisk polis använde hemliga tvångsmedel mot fyra journalister för att spåra deras källor.

Nyhetsmagasinet Visão avslöjar i sitt senaste nummer att portugisisk polis 2018 avlyssnade och skuggade fyra journalister som rapporterat om en misstänkt mutskandal i ledningen för fotbollslaget Benfica, det så kallade e-Toupeira-målet.

De fyra journalister som övervakats är Silvia Caneco som arbetade för Visão, Carlos Rodrigues Lima som arbetade för nyhetsmagasinet Sábado, Henrique Machado som arbetade för dagstidningen Correio da Manhã och Isabel Horta, reporter på SIC TV.

Polisen samlade in textmeddelanden som skickats till och från de fyra journalisterna, hade fysisk spaning på Lima och Machado och gick igenom Limas bankkonto. Enligt Visão beordrade åklagaren i e-Toupeira-målet övervakningen utan domstolsbeslut, vilket krävs enligt portugisisk lag.

Annons Annons

Den 30 november 2020 förhördes Henrique Machado av polis och den 8 januari 2021 förhördes Carlos Rodrigues Lima. Båda förhören gällde deras källor i e-Toupeira-målet och de fick under förhören veta att de är misstänkta för att ”olagligen ha publicerat konfidentiell information”, enligt Jornal de Negócios.

Committee to Protect Journalists uppmanar portugisiska myndigheter att utreda händelsen.

Fler avsnitt
Fler videos