Gå direkt till textinnehållet

Ukrainsk polis misshandlade fyra journalister

Journalister som bevakade protester vid en tobaksfabrik attackerades av säkerhetspolisen och fick utrustning förstörd.

Två fredliga demonstrationer vid en tobaksfabrik i staden Zjovti Vodi bröts i tisdags upp av ukrainsk säkerhetspolis.

Den ena demonstrationen utfördes av arbetare som krävde att fabriken, som stängts av polis under en pågående undersökning, ska öppnas igen. Den andra gruppen demonstranter bestod av personer som ville använda fabriken som ett bombskydd.

Flera journalister fanns på plats för att bevaka dels protesterna, dels det Internationella atomenergiorganet IAEAs inspektion av fabriken. IAEAs inspektörer var på plats för att utreda ryska anklagelser om att en så kallad ”smutsig bomb” tillverkades i fabriken. De fann inga bevis för att anklagelserna skulle vara riktiga.

Säkerhetspolisen beordrade fabriksarbetarna att lämna platsen och misshandlade flera av dem. Journalisterna fick veta att det var förbjudet att filma på fabriksområdet, och blev sedan attackerade av poliser. Fotografen Aleksandr Dubina berättar för Committee to Protect Journalists (CPJ) att han blev slagen i huvudet, på benen och ryggen och att poliserna förstörde hans kamera. Ytterligare tre journalister misshandlades av polis och ytterligare en kamera förstördes. Journalisterna uppsökte sjukhus men ingen av dem blev allvarligt skadad.

CPJ beskriver polisernas agerande som “oacceptabelt” och kräver att polisen identifierar och lagför de poliser som utförde attackerna.

Fler avsnitt
Fler videos