Gå direkt till textinnehållet

Grekiska journalister avlyssnade av polis

Flera pressfrihetsorganisationer ställer sig bakom kravet till EU-parlamentet att grekiska journalister ska kunna testa sina telefoner för att hitta spionprogram.

I slutet av september vände sig 24 journalister verksamma i Grekland till EU-parlamentets utredningskommitté för illegal användning av spionprogram, Pegakommittén, och begärde att kommittén ska tillhandahålla tekniska möjligheter för journalister att undersöka om deras telefoner innehåller spionprogram, till exempel Pegasus. Pegakommittén har för närvarande bara mandat att testa parlamentsledamöters telefoner.

Nu ställer sig tre pressfrihetsorganisationer bakom kravet: Internationella Pressinstitutet, OBC Transeuropa och Free Press Unlimited.

Kraven kommer efter att medier avslöjat att grekisk polis under 2021 övervakade minst två journalister: ekonomireportern Thanasis Koukakis som blev avlyssnad av den grekiska säkerhetstjänsten och vars telefon var infekterad med spionprogrammet Predator; samt den grävande reportern Stavros Malichudis som bevakar migrationsfrågor.

Annons Annons

Pressfrihetsorganisationerna uttrycker i ett gemensamt uttalande oro för att de två fallen bara är toppen av ett isberg, och menar att de är ytterligare bevis för en eroderande mediefrihet i Grekland sedan liberalkonservativa Ny demokratis regering tillträdde efter valet 2019.

Fler avsnitt
Fler videos