Gå direkt till textinnehållet

PON prickar Aftonbladet

Aftonbladet bröt mot god publicistisk sed när tidningen genom att den 8 augusti 2005 publicera ett inlägg på kultursidan där skribenten kritiserade fotbollslaget A:s supportrar för att vissa av dem kastat bananer på ett motståndarlags målvakt under en match. Anmälaren ansåg att beteendet var rasistiskt och att A borde städa upp i sina egna led

Aftonbladet bröt mot god publicistisk sed när tidningen genom att den 8 augusti 2005 publicera ett inlägg på kultursidan där skribenten kritiserade fotbollslaget A:s supportrar för att vissa av dem kastat bananer på ett motståndarlags målvakt under en match.

Anmälaren ansåg att beteendet var rasistiskt och att A borde städa upp i sina egna led. Hon påstod också att A:s supporterklubb hade en ordförande som sålde hakkors i sin butik (platsen för butiken angavs) och hade heilat på bortamatch.

Ordföranden påpekar i sin anmälan att han inte har någon butik på den angivna platsen och att han inte hade heilat. Han namngavs visserligen inte i tidningen, men han fanns med namn och bild på supporterklubbens hemsida.

Annons Annons

Aftonbladet medgav sakfel, men ansåg att publicitetsskadan minimerats genom att tidningen tagit in en rättelse tre dagar senare.

Allmänhetens pressombudsman, PO, konstaterar att det inte är förenligt med god publicistisk sed att utan grund utpeka en person som nazist. Trots rättelsen anser PO att Aftonbladet bör klandras för de kränkande och osanna uppgifterna om anmälare.

Pressens opinionsnämnd delar POs åsikt.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos